Mesej penting ‘Hidup Berbilang, Makmur Bersama’

“Ini menunjukkan bahawa Lim Lian Geok jelas menyedari bahawa sebagai masyarakat berbilang kaum, kerana kita hidup bersama, kita mesti hidup berbilang dan makmur bersama,” jelasnya dalam satu forum membincangkan jiwa dan asas perjuangan tokoh pendidikan Cina itu dalam perspektif pelbagai kaum.

Selain beliau, forum pada 9 Disember lalu anjuran LLG Cultural Development Centre itu turut menampilkan Presiden LLG, Lau Chee Boon, CEO LLG Yew Lee Fung, Pengarah LLG, Tan Yoke Suan dan Presiden Tamil Foundation, Raghavan Annamalai.

Tambah Badlishah, Lim Lian Geok tidak memilih untuk menggunakan perkataan ‘harmoni’ atau ‘aman’ kerana dia berharap kita semua saling mempereratkan hubungan antara satu sama lain dan bersama-sama melakukan kemajuan.

Menurut beliau, istilah ‘kemakmuran’ sangat penting dalam perbendaharaan Bahasa Melayu merangkumi keamanan, kemajuan, pertumbuhan bersama serta penggabungan budaya.

Sejak merdeka, aliran pendidikan Cina dan Tamil telah menghadapi keadaan yang mencabar dan pada masa itu, Lim Lian Geok telah ke hadapan mempertahankan pendidikan ibunda, memperjuangkan keadilan bahasa dan bangsa serta memperkenalkan konsep ‘Hidup Berbilang, Makmur Bersama’.

Sumber & Foto: Oriental Daily

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia