KRS MUSLEH Anjur Perkhemahan Antarabangsa Tiga Negara

SRI-SMI MUSLEH yang mewakili 13 buah SRI dan 13 buah SMI mempunyai seramai 720 orang peserta mewakili Malaysia ke PRINT ’11 ini. Kali ini penyertaan jemputan antarabangsa sungguh memberangsangkan dengan kehadiran wakil 6 buah sekolah di bawah Jaringan Sekolah Bestari As-Salam, Thailand dan 13 buah sekolah di bawah Jaringan Sekolah Islam Terpadu Indonesia (JSIT).

Buat kali pertama menyertai pasukan uniform Luk Se (Anak Harimau) dari Jaringan Sekolah Bestari As-Salam Thailand telah menghantar seramai 51 orang pelajar dengan enam orang guru pengiringnya berbanding hanya 7 orang pelajar pada PRINT ’09. Begitu juga daripada negara Indonesia seramai 133 orang pelajar dan 35 orang guru pengiring serta pegawai berbanding hanya 80 orang pelajar pada PRINT ’09. Sekalung tahniah diucapkan kepada jemputan antarabangsa atas komitmen dalam PRINT  ’11 kali ini.

Antara acara yang disusun ialah pertandingan antara sekolah iaitu Kem Kraf, Basic Self Defence (BaSeD) dan Bantu Mula. Acara Persembahan Kebudayaan cukup menghiburkan lebih-lebih lagi oleh jemputan antarabangsa. Acara Obrace (Merentas Halangan) menggabungkan tiga buah negara sebagai salah satu aktivti integrasi internasional. Selain itu aktiviti berpengkalan iaitu Melawat Taman Ular, Taman Herba dan Mengenali Pokok-pokok Hutan turut diadakan.

Ziarah sekampung mengeratkan ikatan ukhuwwah di antara para peserta dan guru. Senaman pagi pula telah dikendalikan oleh Pramuka JSIT yang terkenal dengan Senam Nusantara dan Luk Se Thailand dengan senaman Muay Thai. Malam kemuncak ialah Malam Kebudayaan yang dijayakan bersama oleh Muadz dan UNIC disusuli dengan Qiam Perdana pada sebelah awal paginya.

Seramai 246 orang pelajar Syabab dan Fatayat SMI termasuk jemputan antarabangsa berjaya dalam pendakian Gunung Angsi walaupun cuaca agak kurang baik sepanjang program perkhemahan ini namun cukup mengujakan. Uniknya, keseluruhan acara program ini dijalankan secara berasingan antara lelaki dan perempuan kecuali majlis penutup sahaja diadakan bersama.

PRINT ’11 kali ini mendapat sokongan dan kerjasama yang baik daripada pihak Bahagian Ko-Kurikulum dan Kesenian, Kementerian Pelajaran Malaysia, Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Hospital Kuala Pilah. Kehadiran Dr Wan Ariffin Wan Hussin selaku wakil Pengarah Bahagian Ko-Kurikulum dan Kesenian turut sama memeriahkan majlis penutup ini.

Program ini turut dilawati oleh pegawai KRS Negeri Sembilan, Pengerusi MGBSIM, Ketua Pegawai Eksekutif As-Saidiyyah dan Ustaz Sheikh Mohsin Sheikh Ahmad, Pengetua Maahad Tahfiz As-Saidiyyah (MTAS).

Majlis Perasmian Penutup PRINT ’11 telah disempurnakan oleh Presiden IKRAM, Ustaz Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad. Prof Dr Omar Yaakob juga turut hadir memberikan semangat bagi pihak Jawatankuasa Pendidikan IKRAM dan Ust Megat Mohd Amin selaku Penaung KRS MUSLEH. Dalam ucapan penutup tersebut, Dr Parid sangat mengharapkan agar generasi muda ini akan mampu membawa perubahan kepada dunia seluruhnya melalui usaha-usaha pendidikan di seluruh pelusuk negara dan dunia.

Ucapan penutup juga turut disampaikan oleh Pengerusi KRS MUSLEH dan wakil Jaringan Sekolah Bestari As-Salam Thailand, Ust Mohd Rosid Mohamed serta Dr Sukro Abd Wahab, Ketua Umum Jaringan Sekolah Islam Terpadu. Turut hadir juga ialah YDP IKRAM Selangor, Pengerusi JK Pendidikan Selangor, Ahli Lembaga Pengarah MUSLEH, Ahli Lembaga Pengelola Sekolah, JK Induk KRS MUSLEH, Pengetua dan Guru Besar SRI-SMI MUSLEH.

Sekalung tahniah, sejambak doa buat semua yang telah menjayakan PRINT’11. Setinggi penghargaan perlu diberikan kepada Ketua Pegawai Eksekutif, Lembaga Pengarah,  Lembaga Pengelola dan Pengurusan Maahad Tahfiz As-Saidiyyah yang menjadi tuan rumah kepada tetamu luar negara dan juga Jawatankuasa Pelaksana PRINT ’11 sebelum bergerak ke tapak Ulu Bendul. Semoga perkhemahan ini diberkati dan selamat bertemu lagi dalam PRINT ’13, insya Allah dengan perhimpunan yang lebih besar.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia