Kita adalah pemimpin

Beliau menegaskan, wanita Ikram adalah pendakwah dan pendakwah adalah pemimpin dalam masyarakat. Wanita mesti mengambil tanggungjawab memimpin tanpa berhelah lagi.  Satu peringatan yang menusuk minda, akal dan hati seluruh ahli teras wanita.

“Tidak perlu diragui, tidak perlu melarikan diri dan tidak perlu berhelah lagi,” ujar Ustazah Maznah Daud dalam ucapan utamanya di Perhimpunan Ahli Teras Wanita Ikram (PATWA) Ke-2 di sini semalam.

Seramai 360 orang ahli teras wanita Ikram dari negeri-negeri di seluruh Malaysia mendengar amanat Ketua Wanita Ikram ini dengan penuh tekun dan bersemangat. Ahli-ahli teras wanita ini adalah barisan pimpinan yang menjadi tulang belakang kepada pengoperasian seluruh usaha dakwah dalam masyarakat bagi sayap wanita Ikram.

PATWA dilaksanakan sebagai satu keperluan undang-undang tubuh kepada sayap wanita Pertubuhan Ikram. Pada kali ini, PATWA diadakan di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangorn di sini.

Sambil memetik ayat daripada surah al-Baqarah ayat 143, Ustazah Maznah mengingatkan ahli teras bahawa pendakwah telah ditunjuki Allah dengan jalan yang lurus yang menjadikan mereka umat pilihan. Dengan demikian, ia melayakkan mereka memberi keterangan kepada umat manusia tentang kebenaran.

Sebagai pemimpin tempat ummah bergantung harap, Ketua Wanita mengingatkan ahli teras supaya memiliki wawasan dan sentiasa merujuk kepada Perancangan Ikram yang dibangunkan bersama dalam melaksanakan kepemimpinan.

Para Peserta Wanita IKRAM semasa PATWA 2012

Seterusnya Ketua Wanita memberi empat ciri keunggulan yang perlu ada kepada ahli teras yang memimpin seperti mana yang Allah SWT ungkapkan dalam surah al-Maidah ayat 54 hingga 56.

Ciri-ciri tersebut adalah menjadi golongan yang dikasihi Allah ; bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir; berjihad di jalan Allah dan tidak takut kepada celaan orang yang mencela; dan wala’ hanya kepada Allah, Rasul dan orang-orang yang beriman.

“Inilah ciri-ciri yang mesti digarap oleh setiap ahli teras wanita Ikram agar perancangan yang disusun, wawasan yang dikejar dan hadaf yang dituju tidak terbengkalai begitu saja. Namun, ciri-ciri keunggulan yang dijanjikan kemenangan ini tidak akan terbina tanpa kefahaman, penghayatan dan pembinaan yang berterusan,”  tegas beliau lagi.

Mengakhiri ucapan, Ustaz Maznah mengajak para ahli untuk beramal bukan sekadar memahami. “Sesungguhnya segala perancangan, impian dan harapan akan tinggal terkurung di dalam dada atau terpahat di atas kertas selagi mana diri kita tidak bangkit untuk beramal demi mencapai impian dan melaksanakan perancangan tersebut.

“Kehadiran kita ke PATWA pada hari yang bersejarah ini bukan hanya sekadar untuk berhimpun, bertanya khabar, mendengar ucapan, meneliti laporan, kemudian pulang. Kita berhimpun untuk saling mengingati, membaharui bai’ah dan janji, muhasabah dan koreksi diri. Tiada kelebihan bagi yang berucap dan yang mendengar ucapan kecuali dengan takwa dan amal.”

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia