Kes positif turun: Patuhi SOP, jangan selesa

“Sebanyak 2,464 kes baharu COVID-19 direkodkan pada Ahad menjadikan keseluruhan kes di negara ini sebanyak 264,269,” kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

 

Daripada jumlah itu, sebanyak tiga kes import dilaporkan yang menerima jangkitan daripada luar negara manakala selebihnya merupakan jangkitan kes tempatan.

 

“Kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 kini sebanyak 49,490 kes.”

 

Manakala, sebanyak tujuh kes kematian baharu yang menjadikan keseluruhan kes kematian kini sebanyak 965 kes.

 

“Negeri Selangor masih mencatatkan kes tertinggi penularan iaitu sebanyak 1,103 kes diikuti Johor, 492 kes dan Sarawak sebanyak 161 kes,” jelasnya.

 

Dalam perkembangan berkaitan, sebanyak 260 kes sedang menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, 111 kes memerlukan bantuan pernafasan.

 

“Kadar kebolehjangkitan Covid-19 atau Ro/Rt pada jangkaan mengikut kes seharian pada 14 Februari 2021 untuk seluruh negara ialah 0.89.”

 

Menurutnya, pergerakan 14 hari taburan kes COVID-19 mengikut daerah di Malaysia dari  1 hingga 14 Februari 2021, hanya satu daerah di Semenanjung berada di zon hijau iaitu Lipis.

 

Menerusi status Facebooknya, beliau menyarankan rakyat Malaysia agar sentiasa berada di rumah dan jika terpaksa keluar, patuhilah segala SOP yang telah ditetapkan dan menurutnya, kita semua perlukan tahap disiplin yang tinggi untuk memutuskan jangkitan Covid-19 di negara ini.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia