Keputusan SPM 2021: Ibu Bapa, Hargailah Anak

Keputusan SPM 2021: Ibu Bapa, Hargailah Anak | IKRAM

Pengarang How to Effectively Communicate and Deal with Difficult Teens, Preston Ney mengatakan bahawa remaja adalah baka yang unik dan sering ambivalen.

Menurut Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), ambivalen bermaksud mempunyai perasaan yang berten­tangan terhadap seseorang, sesuatu atau ke­adaan, seperti rasa benci dan rasa sayang kepada seseorang pada masa yang sama.

“Mereka (remaja) berjuang untuk keperibadian dan mendambakan penerimaan rakan sebaya. Mereka seakan tahu segala-galanya. Namun, mereka tidak mempunyai banyak pengalaman. Mereka berasa tidak dapat dikalahkan tetapi sering berasa tidak selamat.”

Komunikasi Remaja

Merujuk kepada artikel tentang Empowering Parents, pengarang buku Debbie Pincus membentangkan lima rahsia yang berguna untuk berkomunikasi dengan remaja iaitu:

  1. Cuba memahami walaupun kita tidak bersetuju sepenuhnya dengan apa yang dirinya mahu.
  2. Berusaha fokus hanya pada tugas kita sebagai ibu bapa dengan membantu dan jangan menilai dirinya.
  3. Jangan tanya dirinya soalan yang meletakkan dia pada keadaan defensif.
  4. Jadikan matlamat anda untuk membantunya berfikir sendiri.
  5. Jangan buat apa-apa sehingga anda berdua tenang.

Ada patutnya teori-teori yang diketengahkan oleh Debbie Pincus itu diguna pakai memandangkan telah keluarnya keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 semalam.

Tentunya anak-anak yang mendudukinya pada Mac lalu telah menerima keputusannya.

Apa tidaknya, jika teori-teori yang diketengahkan itu diguna pakai oleh ibu bapa, tentu anak-anaknya itu akan berasa sangat dihargai walau apa pun keputusan yang mereka peroleh.

Sebahagian ibu bapa sering mengulang tayang nostalgia zaman kanak-kanak dan remaja mereka dengan kisah hitam putihnya. 

Ada yang fikir kehidupan kanak-kanak itu mudah dan tanpa cabaran atau beban, tetapi boleh dikatakan andaian sedemikian adalah tidak benar sama sekali.

Kehidupan kanak-kanak dan awal remaja penuh dengan cabaran, sama ada tekanan akademik yang dihadapi di sekolah, cabaran yang berkaitan dengan aktiviti sukan atau tekanan rakan sebaya mahupun tekanan media sosial.

Barangkali cabaran ini kelihatan remeh berbanding dengan apa yang kita orang dewasa hadapi dan lalui dulu, tetapi sewajarnya sebagai ibu bapa menyedari kesannya kepada diri suatu waktu dulu.

Ini penting agar anak remaja kita berkembang secara semula jadi dengan keupayaan untuk menangani cabaran hidup yang berbeza, mereka perlu membesar dengan yakin, mempunyai harga diri dan mempunyai keupayaan untuk menghadapi kegagalan.

Sudah pasti segalanya ini memerlukan proses untuk berkembang dengan perhatian dan galakan ibu bapa untuk dirinya berkeyakinan mendepani segala yang mendatang.

Bukan Kayu Ukur

Ketika ini sebahagian pengguna media sosial di Malaysia membuat status tentang SPM. Yang telah melaluinya pada tahun-tahun sebelum ini, seringnya mengatakan SPM itu bukan segala-galanya. Tidak terkecuali ada yang mengungkapkan bahawa SPM itu adalah permulaan untuk sesuatu.

Apa tidaknya, ramai beranggapan dengan memperolehi keputusan SPM yang baik dan cemerlang, boleh masuk universiti, dapat biasiswa, dapat kerja elok dan bergaji besar.

Senang cakap, itulah perkara paling penting buat seorang pelajar di Malaysia. Namun perlu diakui dan diketahui bahawa keputusan SPM yang baik belum tentu mampu menjadi kayu ukur kehidupan seseorang pada masa akan datang.

Selama dua tahun pendidikan negara seakan terjejas berikutan pandemik yang melanda negara juga dunia. Belajar secara Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR), dalam talian (online) memberikan kesan yang mencabar kepada anak-anak.

Di sinilah peranan besar ibu bapa dalam mendepani anak-anak remaja yang baru menamatkan zaman sekolah menengahnya. Ibu bapa juga perlu besyukur bahawa anak-anak mereka sudah meningkat remaja.

Raikan Keputusan Anak

Sebagai ibu bapa, raikan sahaja apa keputusan yang anak anda dapat. Tidak perlu membandingkan dengan rakan-rakannya atau sesiapa pun. Ucapkan tahniah atas segala usaha yang dilakukannya. Tiada siapa yang ingin mencipta kegagalan.

Namun, kalau itu yang dapat, tetaplah memberikan ucapan yang baik kepada anak-anak. Raikan mereka dengan selayaknya.

Apatah lagi jika ditanya oleh saudara-mara, jiran tetangga atau rakan sekerja, jawablah yang sebaiknya seperti, “Alhamdulillah. Insya-Allah baik.” Tidak perlu memperkecilkan apa yang anak anda raih.

Ketika keputusan yang cemerlang dan banyak A itu menjadi ukuran berjayanya seseorang, itu bukanlah yang utamanya walaupun ia agak penting kepada sebahagian mereka.

Namun, kita boleh lihat dunia realiti kini, terkadang tidak memerlukan semua itu untuk berjaya, tetapi memerlukan kesungguhan, kejujuran dan usaha yang gigih.

Oleh yang demikian, sebagai ibu bapa disarankan fokus pada yang positif. Sebagai ibu bapa, kita perlu memberikan sokongan positif dan meraikan pencapaian anak-anak.

Ini akan membantu membina hubungan kepercayaan dan mengatasi serangan negatif yang berterusan yang mereka bakal hadapi setiap hari.

Selain itu, memberi tumpuan kepada pengisian rohani adalah penting. Bantu anak remaja ini memahami erti kehidupan yang lebih mendalam. 

Antaranya melihat perkara-perkara yang dihadapi secara holistik dan realistik. Teruskan memberikan semangat dan motivasi agar mereka tetap rasa disayangi dan dihargai untuk menempuh kehidupan hari esok juga seterusnya.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia