Kepentingan Kepemimpinan Kompeten dan Berintegriti

Kepentingan Kepemimpinan Kompeten dan Berintegriti | IKRAM

Kepimpinan tanpa integriti adalah sesuatu yang mustahil. Dan integriti tidak dapat dicapai tanpa adanya kepercayaan.

Titik tolak asas untuk memahami dan mengamalkan integriti kepimpinan ialah idea yang dinilai melalui cara mereka mendepani orang lain. Perspektif ini memberikan pandangan tentang kuasa hubungan dan dimensi pengaruh terhadap integriti tersebut.

Integriti yang berasaskan kepercayaan membimbing pemimpin untuk memperlakukan orang lain sebagaimana orang lain itu mahu diri mereka diperlakukan begitu.

Dalam erti kata lain, melakukan perkara yang betul walaupun tiada siapa yang melihat, memperlakukan orang lain dengan bermaruah sekali gus membina kepercayaan untuk pemimpin itu sendiri.

Kepemimpinan berintegriti adalah yang berdasarkan kepercayaan bersama sehingga ia memberi kesan positif kepada kredibiliti peribadi, kesahihan antara perhubungan dan institusi serta kesahihan masyarakat yang berwibawa bagi kepimpinan yang penuh belas kasihan serta cekap.

Integriti secara benar dan konsisten berhubung kait dengan etika juga moral dalam kepimpinan. Yang pasti, integriti adalah penting dari segi fungsi dan instrumental melebihi nilai moral.

Tiga elemen penting

Kepemimpinan yang kompeten dan berintegriti adalah ciri yang paling penting dalam pembinaan sesebuah negara.

Menurut Naib Presiden Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM), Prof Dr Hanim Salleh, dalam konteks pemerintahan negara, terdapat tiga elemen penting iaitu mendapat mandat rakyat, kepemimpinan yang berprestasi tinggi dalam melaksanakan tugas pemerintahan negara dan kepemimpinan yang mampu membawa negara ke arah pembaharuan pembangunan yang mampan juga berprestasi tinggi.

“Nilai integriti itu sangat penting kerana jika kita lihat dalam contoh kepimpinan Rasulullah SAW, baginda telah menunjukkan kepimpinan yang amanah dan jujur dalam memastikan kejayaan sebuah kepemimpinan sehingga terbinanya sebuah negara.”

Beliau berkata, tentunya integriti itu dikaitkan dengan tidak ada salah laku, penyalahgunaan kuasa, yang memerlukan ketelusan dalam mentadbir negara.

“Pemimpin yang berwawasan tinggi juga sangat diperlukan. Bukan sahaja pemimpin tersebut mempunyai kelayakan, kepakaran dan berpengetahuan tinggi dalam melaksanakan tugas-tugas negara, dia juga perlu mempunyai misi dan visi  yang dapat menggariskan perjalanan yang jelas dan berstrategi bagi mencapai wawasan yang disasarkan,” ujarnya.

Jelasnya lagi, kepimpinan itu juga lahir bukan saja daripada peringkat pemerintahan, tetapi lahir juga daripada pemerintahan rumah tangga kita sendiri kepada masyarakat, komuniti dan rakyat Malaysia secara keseluruhannya.

“(Kepimpinan) adalah sangat penting kerana ia adalah landasan asas ke arah pembinaan negara.”

Antara kesan sesebuah negara tidak mempunyai kepemimpinan yang kompeten dan berintegriti ialah salah guna kuasa dan pelbagai korupsi yang akhirnya akan membawa kepada keruduman dan kejatuhan negara. 

“Bahkan mengikut sejarah lampau, kita dapat melihat keruntuhan tamadun juga adalah disebabkan pemimpin yang tidak mempunyai kepimpinan yang kompeten dan berintegriti. Oleh itu, ciri kepimpinan yang kompeten dan berintegriti sangat penting dalam pembinaan negara Malaysia menuju Negara Rahmah,” tegasnya.

Integriti adalah maruah

Ketiadaan integriti dari segi moral adalah sangat bahaya dan merosakkan. Kepimpinan tanpa integriti memusnahkan kepercayaan kepada semua. Kekurangan dan kepincangan integriti sedemikian adalah sangat mahal kerana ia secara langsung dan tidak langsung meningkatkan kos transaksi, mengurangkan kecekapan dan memusnahkan keberkesanan.

Apabila pemikiran dan tindakan oleh pemimpin diasingkan daripada kesan konstruktif integriti, ia memberi kesan kepada kecekapan dan kepercayaan sebagaimana yang dikatakan oleh Stephen Richards Covey dalam bukunya “The Seven Habits of Highly Effective People”. 

Kos akibat ketiadaan integriti juga mendiskriminasi dan menjadi bahaya yang berganda terhadap mereka yang sudah miskin dan tidak berkuasa, sebaliknya memihak kepada yang kaya dan berkuasa. 

Dengan rasuah, orang kaya dan berkuasa boleh mendapat lebih daripada apa yang sepatutnya dia dapat jika dia mengamalkan integriti, sementara orang miskin dan tidak berkuasa hanya berpeluang mendapat sedikit, itu pun jika masih ada yang tinggal.

Hubungan antara integriti dan kepercayaan diperkuat oleh pakar kepimpinan, Gary Yukl yang terkenal dengan sumbangannya dalam membangunkan konsep kepimpinan dan pengurusan yang inovatif dan berkesan.

Salah satu karya terkemuka beliau ialah buku bertajuk Leadership in Organizations yang mendapat pengiktirafan meluas dalam kalangan ahli akademik dan pengamal pengurusan kepimpinan.

Beliau berpendapat bahawa integriti dalam kepimpinan memerlukan kepercayaan dalam kejujuran dan konsistensi antara nilai yang diyakini oleh pemimpin dan tingkah laku kepemimpinan.

Kepemimpinan berintegriti berasaskan amanah menyampaikan impak positif yang didorong oleh tujuan peribadi, institusi, kemasyarakatan dan sistemik serta peningkatan nilai. Kesan ini mempunyai jangkauan sosial dan sistemik yang melangkaui prestasi peribadi, profesional dan organisasi semata-mata.

Apabila terdapat integriti dan kepercayaan dalam kepimpinan ini, ia menghasilkan impak yang serupa dengan apa yang diterangkan dalam Deklarasi Mombasa oleh African Leadership Council (Masire et al., 2004), yang dimudah cara Pengarah Pengasas Program Harvard Kennedy School, Profesor Robert Rotberg seperti berikut :

“Pemimpin yang baik secara global membimbing negara bangsa untuk melaksanakan tugas dengan berkesan demi kemakmuran rakyatnya. Mereka memberikan keselamatan yang tinggi untuk negeri dan orang, peraturan undang-undang yang berfungsi, pendidikan, kesihatan dan rangka kerja yang kondusif kepada pertumbuhan ekonomi. 

“Mereka memastikan saluran perdagangan yang berkesan dan mengekalkan kebebasan peribadi dan manusia. Mereka memperkasakan masyarakat sivil dan melindungi alam sekitar. Yang penting, pemimpin yang baik juga memberikan rakyat mereka rasa kekitaan yang boleh dibanggakan oleh semua orang. 

“Mereka bersatu daripada membongkar negara mereka dan berusaha untuk diingati kerana mereka telah memperbaiki kehidupan sebenar mereka yang diperintah daripada nasib segelintir orang.”

Tidak dinafikan, dunia kini menghadapi banyak krisis, apalagi setelah dunia mengalami pandemik Covid-19. 

Realitinya, terdapat banyak krisis lain yang terjadi, antaranya keadaan politik, ekonomi, sosial dan ekologi global. Krisis-krisis ini sedikit sebanyak berpunca daripada kepemimpinan yang tidak kompeten dan berintegriti.

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Pendidikan Masyarakat
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia