Kematian pertama kes Rabies

“Ia merupakan kes Rabies pertama yang dilaporkan pada tahun ini dan merupakan kes ke-23 bagi wabak Rabies Sarawak yang diisytiharkan sejak 31 Julai 2017.”

 

Kes ini adalah seorang kanak-kanak perempuan, warganegara Malaysia yang berumur lima (5) tahun yang tinggal di Bandar Sibu, Sarawak.

 

“Ia pernah diserang dan digigit oleh anjing liar pada 8 Mac 2020 di bahagian muka, mulut dan kelopak mata,” maklumnya juga memberitahu, kes Rabies terakhir yang dilaporkan di Sarawak adalah pada 8 November 2019 lalu.

 

Namun, luka gigitan tersebut tidak dicuci dengan aliran air bersih dan sabun sejurus selepas kejadian dan kemudiannya telah dibawa untuk mendapatkan rawatan di Hospital Sibu pada hari yang sama.

 

“Ia telah mendapat suntikan vaksin anti-tetanus, suntikan Rabies Immunoglobulin (RIG) dan dua (2) dos suntikan vaksin anti-rabies semasa dirawat di Hospital Sibu. Pada 13 Mac 2020, kanak-kanak itu telah didiscaj dalam keadaan sihat.”

 

Pada 24 Mac 2020 lalu, ia telah dibawa untuk mendapatkan rawatan di sebuah Klinik Komuniti di Bandar Sibu kerana demam dan seterusnya ke Hospital Sibu pada 25 Mac 2020 kerana sakit tekak dan sukar untuk menelan air serta sering berhalusinasi.

 

“Kanak-kanak tersebut telah dimasukkan ke wad untuk rawatan lanjut, tetapi keadaannya bertambah teruk dan telah disahkan meninggal dunia pada keesokan harinya, yang mana punca kematian adalah disebabkan rabies encephalitis,” katanya menerusi kenyataan media yang dikeluarkan.

 

Sebelumnya, pada 26 Mac 2020 sampel kanak-kanak tersebut telah diambil dan disahkan positif Rabies oleh Makmal Perubatan, Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) pada semalam, 29 Mac 2020.

 

Anjing liar yang mengigitnya juga dilaporkan telah mati pada 10 Mac 2020 namun tiada sampel yang diambil.

“Justeru, KKM ingin menasihati orang awam agar mengambil langkah-langkah pencegahan seperti berikut bagi mengelakkan daripada penyakit rabies:

1. Cuci bahagian tubuh yang digigit anjing atau haiwan lain dengan air mengalir dan sabun selama 15 minit bagi menghilangkan kesan air liur;

 

2. Dapatkan rawatan segera di klinik kesihatan atau hospital terdekat jika digigit oleh haiwan peliharaan yang agresif atau anjing liar;

 

3. Pastikan anjing peliharaan telah mendapat suntikan anti-rabies di klinik haiwan terdekat dan elakkan ia bercampur dengan anjing atau haiwan liar;

 

4. Jika anjing atau kucing peliharaan didapati berubah tingkahlaku termasuk agresif, dapatkan rawatan segera di klinik haiwan dan laporkan kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar berhampiran;

 

5. Laporkan kepada Pihak Berkuasa Tempatan jika terdapat anjing liar yang berkeliaran di kawasan tempat tinggal; dan

 

6. Sentiasa mengekalkan tahap kebersihan diri yang tinggi seperti amalan mencuci tangan dengan betul menggunakan air dan sabun selepas menyentuh haiwan peliharaan.”

 

Dalam pada itu, jelas Dr Noor Hisham, KKM dan JKN Sarawak komited dan akan mempertingkatkan kerjasama dengan Kerajaan Negeri Sarawak, Jabatan Perkhidmatan Veterinar serta agensi-agensi lain bagi memastikan langkah-langkah pencegahan dan kawalan jangkitan virus Rabies dilaksanakan secara menyeluruh.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia