Israel, rakyat Palestin kembali tegang

Konfrontasi Israel Rakyat Palestin Memuncak

Selepas 11 orang terbunuh dalam beberapa siri serangan yang mana sebahagian daripada mereka dikaitkan dengan ISIS, Israel meletakkan tenteranya dalam keadaan berjaga-jaga sejak awal Ramadan.

 

Setiap hari, puluhan ribu jemaah berkumpul di perkarangan Masjid al-Aqsa di Baitulmaqdis untuk menunaikan solat tarawih.

 

Masjid al-Aqsa terletak di Baitulmaqdis Timur yang diduduki oleh Israel selepas perang 1967, dan berada di tengah-tengah konflik Israel-Palestin. Tentera Israel mengawal pintu masuk ke tapak tersebut yang diuruskan oleh Jabatan Wakaf Islam Jordan.

 

Masjid al-Aqsa adalah salah satu daripada tiga tempat suci yang paling penting bagi umat Islam, manakala orang Yahudi menyebutnya sebagai Temple Mount, yang mana ia dianggap sebagai tempat keagamaan yang paling suci bagi mereka.

 

Tahun lalu, tunjuk perasaan bermula kerana bantahan ancaman pengusiran keluarga Palestin di kejiranan Sheikh Jarrah oleh peneroka Israel, dan polis mengambil langkah untuk menghalang orang ramai daripada duduk di atas landasan di Bab al-Amoud, salah satu pintu utama menuju ke Kota Lama dan Masjid al-Aqsa, yang menyebabkan ketegangan yang serius.

 

Ini membawa kepada demonstrasi malam hampir setiap hari selepas solat tarawih berakhir dan puluhan ribu orang meninggalkan halaman al-Aqsa.

 

Protes yang merebak membawa kepada pertembungan berdarah, menyebabkan Hamas di Gaza melancarkan serangan roket ke arah Israel yang membawa kepada perang 11 hari.

 

Bagaimana Hamas dan Israel?

 

Sejak tamat perang itu, jumlah serangan roket dari Gaza ke Israel telah menurun secara mendadak.

 

Kerajaan baharu Israel juga menambah bilangan permit kerja untuk rakyat Palestin dari Gaza untuk bekerja dari 12,000 kepada 20,000 dengan harapan dapat memberi inspirasi kepada aktiviti baharu di Gaza, yang mempunyai kadar pengangguran kira-kira 50 peratus daripada tenaga kerja seterusnya akan mendorong Hamas untuk mengelakkan konfrontasi lain.

 

Menteri Pertahanan Israel, Benny Gantz mengumumkan hujung minggu lalu bahawa permit akan dikeluarkan dengan bersyarat.

 

“Kemampuan kami untuk melaksanakan langkah-langkah ini seperti permit kerja untuk penduduk Gaza kini diancam oleh keganasan, dan kami tidak akan melaksanakannya melainkan keadaan keselamatan kembali stabil,” katanya sambil berharap Ramadan kali ini akan tenang.

 

Sumber keselamatan Israel yang tidak mahu namanya disiarkan melaporkan bahawa:

 

“Hamas mengalu-alukan operasi serangan minggu lalu dan menghadapi dilema kerana pekerja akan datang bekerja di Israel dan kawasan nelayan telah diperluaskan. Oleh kerana mereka mengalami kerugian besar pada tahun lalu, ini boleh menghalang mereka.”

 

Menurutnya lagi,  Hamas tidak mempunyai keinginan untuk konfrontasi, tetapi Jihad Islam juga merupakan pertubuhan bersenjata di Gaza.

 

“Reaksinya tidak boleh dijangka, tetapi saya lebih yakin bahawa Hamas cuba mengelak tindak balas oleh Jihad Islam.”

 

Berikutan serangan berdarah berhampiran Tel Aviv oleh seorang warga Palestin yang pernah dipenjarakan di Israel, tentera Israel menjalankan operasi di Jenin dan utara Tebing Barat, di mana kawasan itu tegang.

 

Pada Sabtu baru-baru ini, tentera Israel telah membunuh tiga rakyat Palestin daripada gerakan Jihad Islam semasa operasi di utara Tebing Barat yang diduduki yang menempatkan sejumlah besar pejuang organisasi itu dan ia menyeru pejuangnya supaya berhati-hati.

 

Tetapi tidak seperti Hamas yang mentadbir Gaza, Jihad Islam tidak mentadbir Gaza, jadi ia tidak rugi jika Israel menarik balik permit kerja daripada rakyat Palestin di sana.

 

Dalam pada itu, Profesor Sains Politik, Universiti Al-Azhar, Gaza, Mukhaymar Abu Saada berkata, pertembungan itu bergantung kepada tingkah laku Israel.

 

“Jika ia melakukan pembunuhan baru di Tebing Barat atau Gaza, saya fikir ini akan membawa kepada tindak balas, terutamanya dengan Jihad. Tetapi pada pendapat saya, ia akan menjadi tindak balas terhad yang boleh dibendung.”

 

Tambahnya lagi, Hamas tidak mahu peperangan kerana harganya tinggi dan kemusnahan besar akan terjadi.

 

Langkah diplomatik dengan Jordan?

 

Sepanjang minggu lalu, Presiden Israel, Yitzhak Herzog dan Menteri Pertahanan, Benny Gantz melawat Jordan untuk berbincang dengan Raja Abdullah II yang turut bercakap melalui telefon dengan Perdana Menteri, Naftali Bennett.

 

Raja Jordan menekankan keperluan untuk mencari kedamaian menyeluruh antara Israel dengan Palestin.

 

Raja Abdullah itu juga melawat Ramallah, kerusi Pihak Berkuasa Palestin (PA) untuk mengadakan perbincangan dengan Presiden Mahmoud Abbas yang menyeru keamanan pada bulan Ramadan.

 

Kenyataan daripada Mahkamah Diraja menyatakan bahawa Raja Abdullah bertemu Gantz di Istana Husseiniya di Amman pada akhir bulan lalu, sebagai sebahagian daripada usaha untuk mencari ufuk sebenar bagi mencapai keamanan yang adil dan menyeluruh berdasarkan penyelesaian dua negara.

 

Antara lain, ia bagi menghormati keadaan sejarah dan undang-undang di Baitulmaqdis dan kesuciannya, menghapuskan halangan serta mengambil langkah-langkah yang menjamin kebebasan beribadat pada bulan suci Ramadan.

 

Beliau juga turut menekankan keperluan untuk menghentikan semua langkah yang menjejaskan peluang untuk mencapai keamanan.

 

Dr Mukhaimer Abu Saada menegaskan bahawa Hamas, Mesir, Jordan dan PA tidak mahu konfrontasi baru.

 

Wilayah Palestin yang diduduki mengalami ketegangan sejak awal Mac lalu berikutan beberapa siri serangan oleh rakyat Palestin.

 

Pada Sabtu, tentera Israel melancarkan operasi ketenteraan di kem pelarian Jenin, di mana seorang rakyat Palestin terbunuh dan 12 yang lain cedera akibat tembakan peluru hidup.

 

Perdana Menteri Israel, Naftali Bennett mengumumkan pada Jumaat bahawa beliau akan membenarkan pasukan keselamatan Israel kebebasan bergerak sepenuhnya selepas serangan itu untuk membasmi keganasan.

 

Harap tenang walau tegang

 

Sebelumnya pada awal bulan ini, rakyat Palestin telah mengindahkan Masjid al-Aqsa di Baitulmaqdis menggunakan bahan pencuci dan cat baharu serta menghiasinya sebagai persiapan menyambut bulan Ramadan, dengan harapan bulan mulia ini akan berlalu dengan tenang walaupun terdapat ketegangan politik.

 

Sukarelawan daripada semua peringkat umur tiba dari Tebing Barat yang diduduki dan Baitulmaqdis untuk mempersiapkan masjid suci ketiga sebelum Ramadan yang dijangka bermula pada hari Sabtu.

 

Tahun lalu, pertempuran malam berlaku antara rakyat Palestin, polis Israel dan peneroka haram Yahudi semasa Ramadan. Ancaman untuk mengusir rakyat Palestin dari rumah mereka di Baitulmaqdis Timur, serbuan polis di Masjid al-Aqsa dan larangan perhimpunan malam di Bab al-Amud menyumbang kepada perang 11 hari antara Israel dan Gaza yang telah membunuh lebih 250 orang rakyat Palestin di Gaza dan 13 orang di Israel.

 

“Insya-Allah, Ramadan ini akan menjadi tenang dan lebih baik daripada tahun itu, dan tidak akan ada masalah,” kata seorang penduduk Baitulmaqdis, Fatima Diab.

 

Seorang lelaki bersenjata Palestin membunuh lima orang di pinggir bandar Tel Aviv pada Selasa, dalam siri terbaharu serangan maut yang telah mencetuskan kebimbangan peningkatan yang lebih meluas.

 

Rakyat Palestin mengadu tentang peningkatan keganasan peneroka haram Yahudi di seluruh Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur yang berada di bawah pendudukan Israel sejak perang 1967.

 

Jerusalem mengalami situasi politik yang sukar disebabkan pergeseran berterusan dengan penjajahan dan peneroka (Yahudi),” kata seorang penduduk Amr Sidr.

 

“Kami berharap hiasan itu akan membawa kegembiraan kepada orang ramai pada masa ini.”

 

Terdahulu semasa sidang kemuncak bersejarah dengan Presiden Israel, Isaac Herzog pada Rabu lalu, Raja Jordan Abdullah menyeru agar bertenang. Keluarga diraja Hashemite adalah penjaga tapak suci Islam dan Kristian di bahagian timur bandar itu, kawasan yang dikawal oleh tentera Jordan dari 1949 hingga 1967.

 

Selepas dua tahun sekatan dikenakan akibat Covid-19, jemaah mengharapkan prosedur yang lebih mudah untuk memasuki Masjid al-Aqsa tahun ini.

 

“Setiap tahun kami membersihkan dataran, tanah perkuburan, jalan-jalan, sekolah dan kubah,” kata warga Palestin, Ibrahim Ayyash.

 

Tambahnya lagi, mereka datang setiap tahun untuk mempersiapkan masjid bagi menyambut Ramadan.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia