Integriti asas penting bagi pembinaan negara

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) memandang serius berkenaan nilai integriti dalam kalangan pemimpin dan tokoh masyarakat. Ini termasuk hal memperolehi ijazah palsu dan sindiket pemalsuan ijazah (daripada universiti palsu, bogus universities, atau degree mills), mendakwa mempunyai kelayakan tertentu walaupun sebenarnya tiada, serta menggunakan gelaran-gelaran palsu berkaitan kelayakan dan kepakaran.

Tindakan ini bukan sahaja menyalahi undang-undang malah ia menimbulkan kesangsian terhadap keperibadian individu yang terlibat, bahkan meruntuhkan reputasi ahli bidang dan institusi secara kolektif.

Ia juga dilihat mencemar nilai profesionalisme sesuatu bidang serta menghina nilai intelek individu lain yang berkecimpung dalam bidang siasah, ilmiah dan industri.

IKRAM menggesa agar tokoh masyarakat terutamanya ahli politik, ahli perniagaan, pegawai perubatan alternatif, penceramah agama, penceramah motivasi, cendekiawan dan pakar-pakar bidang yang lain dan masyarakat umumnya untuk memberi perhatian khusus dalam memelihara Integriti.

IKRAM ingin mengingatkan bahawa tokoh masyarakat berperanan besar dalam mencorak masyarakat yang berilmu, berakhlak dan berintegriti.

Demi memelihara integriti dan kewibawaan diri, IKRAM juga menggesa kepada sesiapa yang tersilap dalam memelihara aspek ini untuk membuat pembetulan, tidak kira dalam apa jua bentuk termasuk kad nama, laman web, media sosial dan lain-lain.

Pada masa yang sama, IKRAM mengingatkan masyarakat untuk tidak mengambil kesempatan dan memanipulasi kandungan laman web seperti Wikipedia bagi menuduh tokoh masyarakat memiliki ijazah palsu walhal mereka tidak pernah mendakwa sedemikian dalam mana-mana majlis atau saluran rasmi.

Walau bagaimanapun, perlu diakui bahawa kompetensi, ilmu dan ketrampilan individu khususnya ahli politik dan tokoh masyarakat tidak diukur melalui sijil semata-mata. Sebaliknya, ia perlu seiring dengan nilai integriti yang dipaparkan termasuklah sifar penglibatan dalam penyalahgunaan dan pemalsuan dokumen dan ijazah.

Selain itu, penggunaan istilah dan pengakuan individu sebagai pakar juga perlulah mengikut konteks dan kelayakan sebenar, bukan sekadar menghadiri kursus beberapa jam atau beberapa hari tanpa melalui seliaan tesis dan/atau seliaan praktikum daripada pakar sebenar dan akreditasi daripada institusi berautoriti.

Tindakan tegas wajar dikenakan terhadap pemalsuan atau penggunaan sewenang-wenangnya gelaran ‘Profesor’ yang bukan daripada universiti yang diiktiraf, gelaran ‘Dr.’ tanpa mendapat ijazah perubatan atau kedoktoran yang diiktiraf, gelaran ‘Sir’ tanpa penganugerahan daripada Ratu England, gelaran ‘Datuk’ tanpa penganugerahan daripada pihak yang diiktiraf, malah gelaran ‘Ustaz’ dan ‘Ustazah’ tanpa kelayakan berkaitan Pengajian Islam.

Isu integriti tidak terhad kepada ijazah dan gelaran palsu semata-mata. IKRAM menyeru supaya isu integriti yang lain merangkumi rasuah, penyelewengan harta kerajaan dan penyalahgunaan dana turut dicegah, diurus dan dihadapkan ke muka pengadilan.

IKRAM percaya nilai integriti dan kompetensi pemimpin dan tokoh masyarakat akan membantu dalam mencorak pemikiran rakyat kelas pertama, selaras dengan harapan Malaysia Baharu dan salah satu ciri Negara Rahmah iaitu kepimpinan negara yang kompeten dan berintegriti.

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia