Industri tembakau: Henti eksploitasi kanak-kanak dan remaja

Industri tembakau menyasarkan kanak-kanak dan remaja sebagai sasaran pasaran mereka.

 

“WHO menyeru semua sektor untuk membantu menghentikan taktik pemasaran industri tembakau dan industri lain yang berbahaya bagi kanak-kanak dan remaja,” demikian menurut WHO.

 

Pada masa ini, menurut laporan WHO, sebanyak 44 juta kanak-kanak dan remaja berusia 13-15 tahun adalah perokok aktif.

 

Pengarah Promosi Kesihatan WHO, Rudiger Krech mengatakan bahawa taktik yang digunakan oleh industri tembakau ini sangat kejam. Di beberapa negara, pemasaran tembakau tidak diatur oleh peraturan yang relevan.

 

Menurutnya, sesiapa pun boleh menemui produk tembakau yang disusun berhampiran gula-gula di pasar raya. Industri tembakau, jelas menyasarkan remaja sebagai sasaran pasarannya.

 

Kenyataan yang ada sekarang adalah sebanyak 90 peratus perokok memulakan tabiat merokok sebelum berusia 18 tahun.

 

“Dan itu sengaja, bukan tidak sengaja.”

Sementara itu, data dari 39 negara menunjukkan bahawa sekitar 9 peratus kanak-kanak berusia 13-15 tahun telah menggunakan rokok elektrik yang didakwa lebih selamat.

 

Namun, Krech menolak dakwaan bahawa e-rokok dikatakan lebih selamat. Beliau menyebut bahawa e-rokok sama bahayanya dengan batang rokok.

 

“Semua produk tembakau berbahaya.”

 

Sempena Hari Tanpa Tembakau Sedunia pada 31 Mei lalu, WHO telah melancarkan kit alat pembelajaran yang bertujuan untuk memberi maklumat kepada kanak-kanak dan remaja tentang bagaimana industri tembakau memanipulasi mereka.

 

Dalam perkembangan berkaitan, WHO turut meminta platform-platform media sosial untuk melarang pemasaran tembakau dan produk-produk berkaitan dengannya.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia