IKRAM Pandang Serius Kenyataan Yang Meremehkan Larangan Agama

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) memandang serius laporan berita yang dikaitkan dengan pandangan YB Datuk Seri Azalina Othman, Menteri di Jabatan Perdana Menteri mengenai Lembaga Penapisan Filem (LPF).

Kenyataan yang menyebut bahawa “…isu mengenai adegan pasangan bercinta berpegangan tangan atau berpelukan tidak perlu diperbesarkan memandangkan ia sekadar lakonan yang tidak mengundang maksiat…” amat mendukacitakan.

Sekiranya laporan ini benar, adalah tidak wajar bagi seorang Menteri beragama Islam yang telah diberikan amanah kepimpinan dan bakal menjadi teladan kepada rakyat di negara ini untuk membuat komen sedemikian.  

IKRAM berharap beberapa peraturan yang telah diperkenalkan oleh pihak LPF khasnya merujuk kepada Panduan Penapisan Filem Stesen TV ke atas elemen seks / lucah / kelakuan sumbang perlu dipertahankan malah ditambah baik selaras dengan peraturan-peraturan yang telah disarankan oleh syarak selari dengan Islam sebagai agama rasmi negara.

IKRAM suka merujuk kepada Indeks Syariah Malaysia yang telah dilancarkan oleh YAB Perdana Menteri pada Februari tahun ini yang telah menganjurkan agar perjalanan kementerian dan agensinya mengambil kira Maqasid al-Syariah.

Sudah pasti kesemua kementerian dan agensinya tidak boleh tidak harus berpaksi kepada tuntutan Maqasid al-Syariah iaitu meletakkan elemen pemeliharaan agama, pemeliharaan nyawa, pemeliharaan akal, pemeliharaan keturunan dan pemeliharaan harta diberi perhatian dalam membuat polisi dan peraturan. Malah diharapkan LPF juga mengguna pakai Indeks Syariah Malaysia sebagai rujukan.

IKRAM menyeru pemimpin negara dan rakyat bersama-sama membangunkan negara ini atas prinsip yang telah disebut dalam al-Quran yang berbunyi:

“Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertakwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan dalam melakukan dosa (maksiat) dan permusuhan.” (al-Maidah: 2)

 

Hj Abdul Aziz Bin Abd Jalal

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Umat
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia