Sumbangan Ramadan untuk fakir miskin Batu Tiga

Pogram bermula dengan ucapan alu-aluan oleh Nazir Masjid, Ustaz Zakaria Kassim. Beliau menekankan bahawa pihak masjid mengalu-alukan apa-apa saja program bersama dengan mana-mana organisasi kecuali yang berkaitan dengan politik.


Kemudian program diteruskan dengan tazkirah oleh Timbalan YDP IKRAM Selangor, Ustaz Samsul Maarif Ismail. Para jamaah kemudian bersedia untuk berbuka dan bersolat Maghrib. Hampir 450 orang telah menghadiri majlis ini, mengatasi sasaran asal seramai 400 orang.

Selepas solat Maghrib dan berbuka puasa, Imam Muda Osama Abu Warda memberi penerangan ringkas tentang perkembangan terkini di Palestin. Beliau menekankan kewajipan seluruh umat Islam untuk membantu membebaskan Palestin dan Masjid al-Aqsa.

Selepas itu, beliau mengimamkan solat Isyak, tarawih dan witir, yang diiringi dengan tazkirah Ustaz Abdullah Hashim yang dijemput pihak masjid selepas tarawih rakaat ke-4. Beliau menyarankan agar amalan sedekah diteruskan pada bulan-bulan lain, bukannya terhenti pada bulan Ramadan sahaja.


Majlis diteruskan dengan ucapan YB Ir Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah Alam dan YB Hjh Rodziah Ismail, Exco Selangor merangkap ADUN Batu Tiga. Kedua-duanya kemudian telah menyampaikan sumbangan tajaan IKRAM dan DUN Batu Tiga kepada lebih 100 orang fakir miskin. Turut mengiringi YB Khalid memberikan sumbangan ialah YDP IKRAM Selangor, Prof Madya Ustaz Hasanuddin Mohd Yunus.

Turut hadir ialah Ketua Kampung Batu Tiga, Dr Tahir Abd Rahman dan YDP IKRAM Shah Alam, Hj Norazmi Mat Noh serta ahli-ahli IKRAM Shah Alam. Kutipan untuk Palestin juga dibuat oleh Aqsa Syarif Shah Alam dengan mengumpulkan derma sebanyak RM1,872.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia