SMK Bekenu melangkah bijak hindari zina

Program ini mendapat sokongan padu daripada pihak sekolah terutamanya Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (GPK HEM) SMK Bekenu, Puan Bibi dengan sokongan peneraju utama program, Ustaz Asyraf, para ustazah dan guru yang sama-sama memberikan komitmen yang baik dalam menjalankan tugas masing-masing untuk menjayakan program.

Peserta terdiri dari lebih 90 orang pelajar SMK Bekenu telah bersiap sedia dan Ustaz Asyraf dengan lancar memulakan program. Dr Hafidzah dan Che Rahimi mengendalikan program tersebut selama empat jam itu secara bergilir dan berselang seli.

Penglibatan dan kerjasama pelajar yang majoritinya Muslim amat memberangsangkan. Permainan dan senaman diselitkan sambil memberi maklumat, nasihat dan kesedaran supaya menjauhi zina yang merosakkan keturunan, penyakit dan pelbagai implikasi negatif.

Program diakhiri dengan bacaan ikrar untuk menjauhi zina yang diketuai oleh wakil pelajar. Sewaktu perasmian penutup program Puan Bibi berucap ringkas tapi penuh bermakna mengingatkan pelajar agar memastikan mereka menjadi bijak dengan menjauhi zina.


Apa yang menarik, para fasilitator berkesempatan menganalisa kaji selidik yang dijalankan ke atas peserta. Hasil tersebut menunjukkan bahawa secara umum pengetahuan pelajar tentang zina masih positif, namun terdapat segelintir pelajar yang mengaku telah berzina dan mengamalkan aktiviti yang akan menyebabkan mereka menghampiri zina seperti bercinta, berdua-duaan, bersentuhan dan menonton video dan bahan lucah.

Tentunya ini membuka mata kita tentang kepentingan untuk kita terus gigih dan tidak berhenti menjalankan usaha pendidikan dan pencegahan ini. Jom jadi bijak jauhi zina!

Sumber: FB Sahabat Raudhatus Sakinah Kelantan

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia