R4G: 700 berkayuh untuk Gaza

Penganjuran R4G dengan kerjasama Kelab Berbasikal (KBC) dan Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) ini memberi peluang kepada seluruh rakyat Johor bagi menyumbangkan masa, tenaga dan wang ringgit bagi membantu meringankan beban yang dihadapi oleh rakyat Palestin di Gaza.

Pelbagai acara menarik diadakan bagi lebih 1,000 pengayuh termasuk pengunjung untuk mengumpul sumbangan antaranya pertandingan mewarna, lelongan barang tajaan dan persembahan flash mob Gaza dan gendang astheg untuk Gaza yang telah dilakukan oleh para pelajar IKRAM Siswa UTM.

Para pengayuh seterusnya dilepaskan oleh Pengurus Aqsa Syarif Johor, Dr Faizul Amri Adnan dan beberapa wakil penganjur dengan kibaran bendera Malaysia dan Palestin. Mereka melakukan kayuhan sejauh 18 km di sekitar Bandaraya Johor Bahru sambil membawa bendera Palestin dan laungan sokongan untuk Gaza dan Palestin.


Sepanjang program tersebut, lebih RM110,000 derma untuk Gaza berjaya dikumpulkan. Dengan sasaran kutipan derma sebanyak RM1 juta sepanjang bulan ini, Aqsa Syarif Johor berazam untuk terus komited untuk menganjurkan pelbagai aktiviti di sepanjang bulan Disember ini dengan menjadikan tema ‘Disember Bulan Untuk Gaza’.

Aqsa Syarif Johor sangat menghargai sumbangan rakyat Johor atas komitmen mereka membantu rakyat Palestin Gaza. Tahniah Aqsa Syarif Johor! Moga mencapai sasaran sumbangan, insya-Allah.

Sumber:  Web Aqsa Syarif

http://www.aqsasyarif.org.my/2012/12/aqsa-syarif-johor-berjaya-anjur-ride-for-gaza/

Foto: FB IKRAM Johor

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.482333301810289.104923.131148860262070&type=3

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia