Pelbagai pihak bantah permohonan lesen menjual arak di Bandar Baru Bangi

Satu sidang media tergempar telah diadakan di Kompleks Pendidikan Islam sebentar tadi berkenaan isu bantahan permohonan lesen bagi menjual minuman keras di premis perniagaan di pasaraya AEON BiG, Seksyen 16 seperti mana yang telah dipaparkan dalam iklan akhbar Harian Metro pada 2 November 2014.

Gabungan tersebut yang dinamakan Badan Bertindak Bantahan Arak (BBBA) menyuarakan rasa terkilan berikutan pihak yang terbabit dalam isu permohonan lesen bagi menjual minuman keras ini bersikap kurang peka terhadap sensitiviti masyarakat setempat yang mana majoriti penduduk di Bandar Baru Bangi adalah beragama Islam.

Hj Sufyan, iklan permohonan lesen dan surat bantahan IKRAM Hulu Langat

Salah seorang wakil daripada persatuan penduduk menjelaskan, bantahan ini perlu dilihat dari sudut positif dan bukan dilihat untuk menimbulkan ketegangan sebaliknya imej Bandar Baru Bangi sebagai bandar yang menjulang ketinggian akhlak adalah satu tanggungjawab yang tidak boleh dikompromi, sejajar dengan gelarannya sebagai “Bandar Ilmu” sejak dahulu.

Justeru, BBBA menggesa supaya pihak Pengerusi Lembaga Perlesenan Daerah Hulu Langat tidak meneruskan dan tidak meluluskan pemberian lesen tersebut.

Yang Dipertua IKRAM Hulu Langat, Hj Sufyan Mohd Nor juga merakamkan rasa kecewa dengan apa yang berlaku dan menyamakan tindakan pihak yang terlibat tidak mengambil kira pendapat dan sensitiviti orang ramai seperti yang berlaku sebelum ini di Gebeng, Kuantan dalam isu Lynas Corporation.

Terdahulu pada Isnin 10 November lalu, IKRAM Hulu Langat turut menghantar surat bantahan terhadap permohonan lesen menjual minuman keras tersebut kepada Pengerusi Lembaga Perlesenan Daerah Hulu Langat.

Bantahan besar-besaran ini akan terus berlangsung di seluruh Bangi sehingga 28 November ini di mana seluruh masjid dijangka akan mengadakan solat hajat dan akan diadakan perarakan dari Masjid Hasanah oleh semua wakil NGO dan Persatuan Penduduk ke Pejabat Daerah bagi menyatakan bantahan terhadap isu ini.

 

Sumber:

1. http://on.fb.me/1zTGetm

2. http://on.fb.me/11nkisC

3. http://on.fb.me/1xyC5Yy

4. http://on.fb.me/14lxU90

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia