Mukhayyam Ansor Muhajirin – Meneladani Persaudaraan Ansor Muhajirin

Antara aktiviti di stesen untuk explorace Cropped Cropped

 

Pelbagai aktiviti diadakan sepanjang perkhemahan ini iaitu sesi tazkirah tokoh sahabat Nabi SAW, Explorace Kembara Hijrah dan ‘Morning Walk’. Selain itu, para peserta juga menjalani latihan keyakinan di air bagi mendedahkan peserta kepada pengetahuan asas seperti mengapungkan diri, menyelam, berenang dan bernafas sebelum mereka dibenarkan untuk menjalani aktiviti kayak di laut.

Menurut salah seorang peserta, Annur Solehah, “Saya rasa sangat bertuah kerana dapat menyertai program seperti ini. Selain dapat mengeratkan ukhuwah sesama kami, program ini turut membuka mata saya bahawa banyak pengorbanan yang telah dilakukan oleh Nabi Muhammad dan para sahabat dalam perjuangan menegakkan Islam.”

Para peserta pula berharap agar program seperti ini diadakan lagi pada masa akan datang kerana banyak manfaat yang diperolehi sepanjang program.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia