Mukhayyam Akhawat Serius Kool 2014 MASK ’14

 

Program diadakan adalah untuk mengembalikan ‘izzah sebagai seorang Muslim dengan menelusuri kegemilangan sirah dan sejarah Islam pada masa lampau. Selain itu, program ini diadakan untuk membentuk peribadi Muslim yang holistik pada diri mahasiswi melalui keteladan Sultan Muhammad al-Fateh yang pernah membuka Kota Konstatinople pada suatu masa dahulu.

Sultan Muhammad al-Fateh yang dikisahkan dalam hadis Rasulullah SAW merupakan sebaik-baik raja yang mempunyai sebaik-baik tentera dan rakyat yang telah membuka Kota Konstatinopel di Istanbul.

Pelbagai aktiviti menarik yang diadakan sepanjang program seperti Dam Kubro Semut Gila, persembahan antara kumpulan dan mendaki gunung. Bertemakan ‘Meneladani Semangat Al-fateh’, ternyata program ini mendapat respons yang positif daripada peserta yang hadir. Rata-rata peserta menyuarakan hasrat untuk terus konsisten dalam perubahan diri ke arah yang lebih baik.

Mahasiswa adalah agen pengubah masyarakat dan akan mewarisi kepemimpinan negara pada masa hadapan. Oleh itu, penting bagi diri mahasiswa untuk melengkapi diri dengan jat dri Muslim yang sebenar, cakna dengan apa yang berlaku pada ummah sekarang dan mempunyai asas kepemimpinan yang tinggi. Hal ini bagi melahirkan mahasiswa yang bersiap siaga untuk memimpin ummah dan masyarakat serta akhirnya memimpin negara menuju kepada negara rahmah yang kita impikan selama ini pada suatu masa kelak.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia