Meniti Usia Baligh: Program Mesti Lalui Sekali Seumur Hidup

meniti usia baligh mesti sertai

Program yang disertai oleh 109 orang pelajar darjah enam Sekolah Rendah Islam Al-Amin Kuala Lumpur ini, turut menerima perkongsian ucapan daripada Ketua Unit Kanan Tarbiyah SRIAAKL, Ustaz Usaid bin Mohd Parid. Selain itu, pihak ibubapa juga terlibat dalam beberapa slot.

Program yang mengambil masa sehari ini adalah bertujuan untuk memberi penjelasan dan pengetahuan kepada peserta tentang perubahan yang berlaku selepas baligh dari segi emosional, fizikal, dan spiritual.

Ianya juga bertujuan untuk mengajak pelajar menjaga tiga mutiara yang utama sebaik sahaja baligh iaitu mutiara pergaulan, aurat dan mandi hadas.

Selain itu, program ini membimbing pelajar untuk menjadi remaja yang bersedia menghadapi era pasca-remaja dengan cemerlang.

Antara slot menarik adalah Slot Riang Ria Aku Dewasa, Slot Erti Satu Kedewasaan, Slot Sebesar Zarah dan Slot Taklif. Terdapat juga Slot Memelihara Mutiara Kasih yang antara pengisiannya berkenaan pergaulan, aurat dan mandi hadas.

Program yang serupa akan diadakan semula pada 14-15 Mei ini untuk program kerohanian dan pemantapan sahsiah pelajar – Keindahan BersamaMu (KBM). Kepada yang ingin mendapat maklumat program IKRAMTeens Batu bolehlah megunjungi facebook IKRAMTeens Batu

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia