KOMSIS julung-julung kali diadakan, kumpul 102 mahasiswa Sarawak

Ini sekaligus melahirkan bakal pemimpin muda yang holistik untuk memimpin ummah masa depan.

Antara aktiviti yang telah dijalankan semasa KoMSIS adalah perkongsian dari Tokoh Siswa 2014, saudara Fikri Ahmad, forum yang bertajuk “Siswa Kat Mana?” dan resolusi KoMSIS. Selain itu, aktiviti seperti Ukhuwah Games turut dijalankan bagi mengukuhkan lagi ukhuwah antara para peserta KoMSIS. 

Menurut salah seorang peserta, Nur Qistina Diyana, konvensyen seperti ini perlu dijalankan lagi pada masa akan datang kerana konvensyen mahasiswa seperti ini memberi kesedaran bahawa sebagai mahasiswa harus mengeluarkan segala potensi yang ada bagi menjalankan amanah sebagai khalifah di bumi. Beliau turut berharap bahawa boleh menjadi sebahagian daripada gagasan Harmoni ini dan menyumbang untuk merealisasikannya.

Selaku Pengarah bagi KoMSIS yang diadakan di Miri ini, Abang Shukri bin Abang Muis berharap semoga dengan penganjuran program seperti ini dapat memantapkan dan memperkasakan kefahaman dakwah dan tarbiah para mahasiswa di seluruh Sarawak. Ia sekaligus dapat memberi kesedaran kepada mereka untuk menjadi pemimpin bagi program-program dakwah di institusi pengajian masing-masing agar usaha ke arah membangunkan Islam dapat direalisasikan.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia