Kembara Dakwah Musleh (KDM) Kembali ke Kampung Semop

Sepanjang berkampung di Semop, para peserta KDM turut mengadakan aktiviti-aktiviti kepada penduduk termasuk kanak-kanak dan remaja.

Pelbagai aktiviti dianjurkan untuk penduduk sekitarnya. Antaranya, kelas solat dan mengaji, pertandingan mewarna, pertandingan memancing, sukaneka, ceramah agama, mengecat masjid dan lain-lain.

Menurut salah seorang peserta, Faruqi berkata, “Saya rasa sangat bertuah kerana mendapat peluang ini, datang ke Sarawak dan mengenali salah satu suku kaum negeri ini. Walaupun kita satu negara, kalau bukan dengan pertemuan ini, mungkin saya belum memahami kehidupan di sini”.

Dalam majlis perasmian penutupan KDM, wakil Pejabat Pendidikan Daerah Daro, Sazali bin Mohamad menyebut, program sebegini merupakan salah satu anjakan transformasi sistem pendidikan negara iaitu “Bekerjasama dengan ibu bapa, komuniti dan sektor swasta secara meluas meluas”.

Beliau berharap program sebegini dapat diperluaskan lagi sasarannya terutama di kawasan Daro yang jauh daripada bandar besar kerana beliau mendapati program ini memberi kesan positif kepada anak-anak penduduk di Kampung Semop.

Pihak penduduk Kampung Semop pula berharap program sebegini dapat diteruskan pada masa akan datang kerana manfaat yang diperoleh sepanjang KDM berlangsung sangat banyak khususnya buat remaja dan kanak-kanak di kampung.

Program sebegini memberi peluang untuk kepada kedua-dua pihak merapatkan ukhuwah dan kasih sayang sesama orang Islam.

Kembar Dakwah ini berjaya mencapai objektifnya hasil kerjasama yang padu daripada pihak Jawatankuasa Masjid Darul Al-Amin, Kampung Semop, IKRAM-Musleh dan IKRAM Sarawak.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia