Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

IKRAM Setiawangsa anjur karnival kesihatan

Karnival berbentuk khidmat masyarakat ini menyajikan pelbagai aktiviti untuk setiap golongan masyarakat termasuk dewasa, remaja dan kanak-kanak. Karnival bermula pada jam 8 pagi dengan senaman tai chi yang dipimpin oleh ahli komuniti Mdm Wong dan Ustaz dari MACMA.
Sekitar jam 9 pagi, kanak-kanak mula membanjiri pekarangan masjid untuk mengikuti sesi bercerita dengan penampilan istimewa Wardina dan menyertai pertandingan membaca dan bercerita. Turut memeriahkan karnival ialah kehadiran Perpustakaan bergerak dari Perpustakaan Negara.

Untuk golongan dewasa, selepas senaman tai chi, perkhidmatan pemeriksaan kesihatan dan derma darah disediakan dengan kerjasama Klinik Kesihatan Setapak dan Pusat Darah Negara melalui Hospital Klang.

Pada jam 1030 pagi, forum bertajuk Kesihatan Berkualiti, Kebahagian Dinikmati dengan penampilan personaliti tv Dr Mohd Ghazali Taib sebagai moderator dan Ketua Wanita IKRAM Setiawangsa Dr Ariza Mohamed dan Ustaz Noorazi dari Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Antarabangsa sebagai panelis.

Golongan remaja pula diisi dengan dua pilihan program iaitu Demonstrasi Memasak “Chef de Mission” bersama Chef Shaifudin dengan kerjasama IKRAM Teens Wilayah Persekutuan dan aktiviti Anak Soleh Super yang mendapat penyertaan pelajar daripada SMK Wangsa Melawati.

Gerai-gerai pameran dan jualan turut memenuhi pekarangan masjid termasuk gerai IKRAM, Aqsa Syarif, Hidayah Centre dan PERINTIS.

Karnival yang julung kali diadakan oleh IKRAM Setiawangsa ini juga telah mendapat liputan TV Al Hijrah dan Harian Metro. Saksikan liputan TV Al Hijrah pada malam ini.

Program terakhir untuk karnival ini ialah Forum Iktibar Isra’ Mikraj yang akan diadakan pada malam ini jam 8.00 malam.
Karnival ini secara keseluruhannya diharap dapat mengeratkan hubungan kemasyarakatan selain dari meningkatkan kesedaran kesihatan dan menjadikan masjid sebagai pusat aktiviti masyarakat setempat.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

[supsystic-social-sharing id='1']
Author picture

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia