I’tikaf Perdana IKRAM Pulau Pinang

Program bermula pada selepas tarawih pada malam 10 Ogos dan peserta beri’tikaf selama dua malam iaitu malam ke-22 dan ke-23 Ramadan. Pada awal pagi 23 Ramadan, qiyamullail jama’i telah dipimpin oleh Imam Muda Gaza, Yousef Abu Eida.

I’tikaf perdana ini diisi dengan pengisian ilmiah oleh Ustaz Syazalie Hirman Ahmad Najib pada pagi Sabtu dan Ahad, Dr Danial Zainal Abidin pada petang Sabtu dan Ustaz Ahmad Fahmi Abu Bakar selepas Subuh Ahad.


Dr Danial dalam slot ‘Al-Quran Menjawab’ antaranya menghuraikan ayat 121 surah al-Baqarah yang menjelaskan ciri-ciri orang yang beriman iaitu mengharamkan apa yang Allah haramkan, menghalalkan apa yang Allah halalkan, membaca al-Quran seperti mana bacaan al-Quran diturunkan, menjaga susunan al-Quran sebagaimana ianya disusun oleh Rasululah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam (seperti mana mushaf yang ada pada kita sekarang) dan menafsir mengikut metodologinya.

Semoga i’tikaf 10 malam akhir Ramadan menjadi amalan ahli-ahli IKRAM sebagaimana yang dilakukan Rasulullah Sallallhu ‘Alaihi Wasallam, para sahabat dan salafussoleh seluruhnya, insya-Allah.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia