Bantu Pembeli Pertama Miliki Rumah

Di dalam rencana “Do necessary checks before buying” yang diterbitkan di dalam akhbar The Star pada hari Sabtu lepas (17 September 2016), HBA berpandangan cadangan tersebut jika dilaksanakan akan memberi kesan buruk kepada pembeli rumah dan industri hartanah.  Secara umumnya, IKRAM WP bersetuju dengan pandangan tersebut dan sebab-sebab yang diperincikan. Antara lain, HBA menekankan jika pihak bank setelah membuat penilaian terhadap permohonan sesuatu pinjaman perumahan, dan mendapati pemohon adalah tidak layak, keputusan tersebut sudah tentu adalah berdasarkan kepada kriteria-kriteria tertentu yang terbukti berkesan dan diterimapakai oleh industri perbankan di negara ini. Selain itu juga, pinjaman dari pihak pemaju perumahan juga jika dilaksanakan dijangka akan membebankan pembeli pada jangka panjang kerana kadar faedah maksima yang boleh dikenakan ialah sebanyak 18%.

Sehubungan dengan itu juga, IKRAM WP menyambut baik arahan pihak kabinet agar Kementerian Kesejahte­raan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan melakukan kajian dan penambahbaikan terhadap polisi pemberi pinjaman kewangan bagi membantu rakyat membeli rumah. Kajian ini hendaklah dibuat secara terperinci dan menyeluruh dengan mengambilkira semua faktor-faktor berkaitan agar punca permasalahan dapat dikenalpasti dan cadangan-cadangan dikemukakan berdasarkan punca tersebut.

IKRAM WP juga menggesa agar kajian ini melibatkan konsultasi dengan pelbagai pihak untuk menghasilkan idea-idea baru yang dapat menyelesaikan isu pemilikan rumah yang bersifat holistik dan mapan dengan keutamaan diberikan demi kesejahteraan rakyat secara amnya dan warga kota khasnya. Penyelesaian yang dikemukakan pula hendaklah berbentuk jangka pendek dan jangka panjang dengan mengambilkira kesan kepada kesejahteraan institusi keluarga dan masyarakat .

Apa yang penting, matlamat utama untuk membantu pembeli pertama dari golongan berpendapatan rendah dan sederhana memiliki rumah sendiri dapat dicapai oleh seramai mungkin anggota masyarakat, terutama penduduk di Lembah Klang yang sudah pun terbeban dengan kos sara hidup dan hutang isirumah yang tinggi.

 

Prof. Dr. Sahrim Hj. Ahmad
IKRAM Wilayah Persekutuan

Untuk sebarang pertanyaan berkenaan kenyataan ini, sila hubungi 013-3302096 (Prof. Dr. Sahrim Hj. Ahmad, Yang Dipertua IKRAM Wilayah Persekutuan).

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

[supsystic-social-sharing id='1']
Author picture

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia