Banjir: Pasukan DERU Kemaman gerakkan bantuan

Menurut Setiausaha DERU Kemaman, Mohd Sufian Mat Ali, pasukan mereka turut membawa pakaian bersih dan keperluan ubat ubatan asas di samping cuba mendapatkan bot atau kenderaan untuk sampai ke pusat pemindahan banjir di SMI Al Amin Kemaman.

Tambahnya, dana tunai segera juga sangat diperlukan di samping sumbangan ke akaun IKRAM Daerah kerana wang di mesin ATM Bank Islam tidak dapat dikeluarkan akibat kehabisan wang dan bank tersebut dilaporkan dimasuki air sepenuhnya di tingkat bawah.

Kata Sufian, semakin ramai terjejas di bandar Chukai, Kemaman.

“Air bersih dan makanan sangat diperlukan. Bekalan elektrik sudah terputus di banyak kawasan, kebanyakan stesen minyak sudah kehabisan petrol.”

Tambahnya, air naik di bandar Chukai lebih teruk berbanding semalam di mana satu satunya jambatan yg menghubungkan bandar hampir roboh pagi ini dah ditutup.

“Dengan ini, maka terputus sepenuhnya jalan perhubungan dalam bandar,” ujarnya.

Katanya, bilangan mereka yang dipindahkan semakin bertambah dan mereka mencari apa sahaja kawasan yang tinggi untuk berteduh.

Pasukan DERU Kemaman sangat memerlukan bot-bot besar dan kereta pacuan empat roda untuk tujuan pergerakan di samping membawa makanan, ubat ubatan, lampin pakai buang kanak-kanak, pakaian bersih dan selimut kepada mangsa banjr.

Untuk sebarang bantuan segera berdekatan Kemaman, beliau boleh dihubungi di talian 019-9398220.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia