Badminton Perpaduan: Usaha kreatif dakwah belum Islam melalui sukan

Pertandingan ini menarik minat 12 pasukan yang kebanyakannya diwakili pemain pelbagai agama dan bangsa. Walaupun hadiah yang ditawar amat sederhana, pertandingan ini menemukan pemain handalan  negeri (state player) dan backyard player. Kehadiran dianggarkan hampir 100 orang termasuk 22 yang belum Islam, di samping ahli keluarga yang memberi sokongan kepada pasukan masing-masing.


Program dijalankan dengan penuh semangat kesukanan dan muhibbah antara masyarakat Islam, saudara baru dan peserta belum Islam. Di samping bermain, objektif utama program iaitu mendekati peserta belum Islam dapat dimanfaatkan. Bukan hanya peserta, pemain-pemain di gelanggang lain yang tidak menyertai pertandingan juga didekati.

Cenderahati berupa cawan yang dicetak terjemahan kalimah “Bismilllah” dan 90 buah buku bertajuk “Islam Untuk Semua” tulisan Saudara Faisal Abdurrahman tajaan JK Dakwah dan Hidayah Centre turut diedarkan percuma kepada semua peserta.

Turut hadir adalah Saudara Johannes Lukas (bekas aktivis Hidayah Centre Pusat), Saudara Faisal Abdurrahman (Islamic Information & Services – IIS) dan Saudara Zamri Vinoth (Skuad Mubaligh Negeri Sembilan). Usaha kreatif JK Dakwah Negeri Sembilan ini, mudah-mudahan menyemarakkan lagi persefahaman antara agama dan membuahkan hidayah kepada mereka yang belum Islam, insya-Allah.

Aneka bangsa dan juga budaya,
Perpaduan terjalin sekian lama,
Selamat menyambut Hari Malaysia,
Walau berbeza, tetap teguh bersama.

[supsystic-social-sharing id='1']

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia