At-Taghabun: Perisai Menghadapi Fitnah Dunia

Perisai Menghadapi Fitnah Dunia

Kita ingin mengutip permata-permata di dalam surah ini untuk menjadi perisai menghadapi ujian fitnah pada masa ini.

Surah ini merupakan surah Al-Musabbihat, di mana ianya dimulakan dengan Tasbih, iaitu menyucikan Allah daripada sebarang kekurangan dan kelemahan serta mengakui kesempurnaan Allah s.w.t

Apabila bertasbih, seharusnya ia datang dari dalam hati.

Dunia sinonim dengan ujian dan kesakitan. Tetapi, mari kita tukarkan ia kepada Pahala.

“Wahai orang-orang yang beriman! Sesungguhnya ada di antara isteri-isteri kamu dan anak-anak kamu yang menjadi musuh bagi kamu, oleh itu awaslah serta berjaga-jagalah kamu terhadap mereka. Dan kalau kamu memaafkan dan tidak marahkan (mereka) serta mengampunkan kesalahan mereka (maka Allah akan berbuat demikian kepada kamu), kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[at-Taghabun: 14]

Tetapi jika kita faham akan ujian-ujian ini, pasti kita akan tahu langkah-langkah untuk menangani ujian-ujian ini” ulas Ustazah Dr Sofia di akhir kalam.

Program yang selama dua jam ini (9:00 pagi hingga 11;00 pagi) adalah anjuran bersama Surau Darul Falah dan Wanita IKRAM Daerah Batu dan terbuka kepada semua.

Semoga Allah merahmati program ini. InsyaAllah.

Syawal Permulaan Baharu. Raya bersama IKRAM dengan klik gambar di bawah.

[supsystic-social-sharing id='1']
Author picture

Bonda Nor atau nama sebenarnya Norli binti Madlan adalah anak kelahiran Melaka yang kini menetap di Terengganu. Beliau seorang penulis, novelis, kolumnis majalah, penceramah dan pengasas Kaedah Membaca Ekspres-i.

ARTIKEL BERKAITAN

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia