Houthi mengganas di UAE

Puak Houthi telah melancarkan serangan dron ke atas ibu negara Emiriah Arab Bersatu (UAE), Abu Dhabi pada Isnin lalu yang menyebabkan tiga orang maut selain lapan cedera akibat letupan tangki minyak.

 

Serangan tersebut dilakukan di kawasan Musaffah dan kawasan dalam pembinaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Abu Dhabi.

 

Dalam satu kenyataan pada Selasa, Kementerian Luar Mesir berkata bahawa Kementerian Luar UAE memaklumkan bahawa dua warga Mesir adalah antara yang cedera dalam kemalangan itu.

 

Duta Mesir, Sherif El-Badawi merancang untuk bertemu dengan mereka yang menjadi mangsa serangan Houthi itu.

 

Kementerian Luar UAE berkata bahawa penyerang tersebut tidak akan terlepas daripada hukuman kerana mensasarkan ibu kota Abu Dhabi.

 

“Kami berhak untuk bertindak balas terhadap serangan ini,” tegasnya.

 

Kecaman masyarakat antarabangsa

 

“Kami mengecam tindakan pengganas Houthi yang mensasarkan kawasan dan kemudahan awam di bumi UAE ini. Mereka yang melakukan kekejaman itu tidak akan terlepas daripada hukuman.”

 

Menyifatkan serangan itu adalah satu jenayah yang kejam, Kementerian Luar UAE menyeru masyarakat antarabangsa untuk mengutuk dan menolak sepenuhnya tindakan pengganas ini yang mensasarkan orang awam serta fasiliti awam.

 

Dalam satu kenyataan, Syarikat Minyak Kebangsaan Abu Dhabi (ADNOC) mengesahkan kematian tiga pekerja dalam kebakaran yang disebabkan oleh insiden di sebuah depoh bahan api di Abu Dhabi.

 

“Tiga orang awam yang terbunuh itu ialah seorang warga Pakistan serta dua warga India, dalam serangan yang dilakukan oleh dron terhadap kemudahan minyak di kawasan Mussafah dan kawasan dalam pembinaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Abu Dhabi yang baharu,” kata Polis Abu Dhabi.

 

Sidang tergempar 

 

Pada Selasa, UAE menggesa agar diadakan sidang tergempar Majlis Keselamatan PBB berhubung serangan Houthi itu.

 

“Kami menyerahkan surat kepada Norway, sebagai Presiden Majlis Keselamatan bagi bulan Januari, meminta satu mesyuarat Majlis untuk menangani serangan Houthi di Abu Dhabi pada Isnin lalu,” kata Wakil Tetap UAE ke PBB, Lana Nusseibeh.

 

UAE yang juga anggota tidak tetap Majlis Keselamatan PBB menggesa badan itu mengutuk tanpa berbelah bahagi serangan puak Houthi tersebut.

 

“Tindakan haram dan membimbangkan ini merupakan satu lagi langkah dalam usaha Houthi untuk menyebarkan keganasan dan huru-hara di rantau kita,” kata Lana.

 

Menurutnya, ini adalah percubaan lain oleh Houthi menggunakan keupayaan yang mereka perolehi secara haram untuk menentang sekatan PBB bagi mengancam keamanan dan keselamatan.

 

Sebelum ini, Houthi yang mendakwa bertanggungjawab terhadap serangan itu mendapat kecaman meluas di rantau Arab dan antarabangsa.

 

Jurucakap tentera Houthi, Yahya Saree berkata dalam satu kenyataan:

 

“Peluru berpandu yang digunakan dalam operasi Taufan Yaman ialah peluru berpandu bersayap Quds 2 yang mensasarkan kilang minyak di Mussafah dan Lapangan Terbang Abu Dhabi dengan empat peluru berpandu.”

 

Saree berkata, Lapangan Terbang Abu Dhabi disasarkan oleh peluru berpandu balistik Zulfiqar dan pada masa yang sama, dron mensasarkan beberapa sasaran sensitif dan penting sebagai tambahan kepada sasaran sebelumnya dengan dron Sammad 3.

 

Akan bertindak balas

 

Berikutan tragedi itu, kerajaan Arab Saudi telah mengesahkan bahawa ia akan bertindak balas dengan semua kekuatan yang ada terhadap tindakan pengecut yang dilakukan oleh pengganas Houthi yang disokong Iran.

 

“Pengganas tersebut mensasarkan orang yang tidak bersalah dan kemudahan-kemudahan awam serta  mengancam keamanan serantau dan antarabangsa.”

 

“Kerajaan telah mengalami banyak serangan oleh pengganas Houthi,” kata Kementerian Luar Arab Saudi.

 

Ia menyatakan bahawa kerajaan itu terdedah kepada “serangan oleh lapan dron yang terperangkap samar yang mensasarkan orang awam dan objek awam dengan cara yang sengaja dan sistematik, dan pasukan pakatan berjaya bertindak balas kepada mereka.”

 

Kerajaan itu turut menekankan bantahan dan kecamannya terhadap semua serangan pengganas yang agresif terhadap kerajaan dan UAE, yang dilakukan oleh kuasa jahat dan keganasan yang telah mendatangkan malapetaka di Yaman, membunuh rakyat Yaman dan terus menyebarkan keganasan serta bertindak dengan tujuan menggugat keselamatan dan kestabilan rantau Arab.

 

“Kerajaan menegaskan bahawa ia telah membentangkan banyak inisiatif politik untuk mencapai penyelesaian politik yang komprehensif bagi menyatukan semua pihak di Yaman.”

 

“Tetapi puak Houthi meneruskan keberanian untuk melakukan serangan ke atas wilayah kerajaan UAE, mensasarkan lorong perkapalan antarabangsa, mengganggu bantuan kemanusiaan, meneruskan pelanggaran terang-terangannya terhadap semua undang-undang dan norma antarabangsa.”

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia