Himpunan Bersih 4: Pernyataan Bantahan Rakyat Terhadap Kezaliman Dan Kemungkaran

Himpunan Bersih 4 akan diadakan dalam masa empat hari lagi.

Himpunan kali ini mempunyai lima tuntutan:

  • Bersihkan pilihanraya
  • Kerajaan bersih
  • Hak membantah
  • Kukuhkan demokrasi berparlimen
  • Selamatkan ekonomi Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) ingin mengajak ahli-ahlinya serta seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama untuk turut serta bagi menjayakan perhimpunan aman rakyat ini.

Perhimpunan aman rakyat ini adalah salah satu cara bagi menyatakan bantahan rakyat dalam sistem demokrasi yang diamalkan dalam negara kita ini. Hak untuk berhimpun telah dijamin dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan serta Akta Perhimpunan Aman 2012.

Akhir-akhir ini, negara kita telah dilanda dengan pelbagai kezaliman dan kemungkaran termasuk salah guna kuasa dan wang. Para pemimpin dan penjawat awam telah berusaha dengan pelbagai cara bagi membanteras kezaliman dan kemungkaran ini.

Sekarang, tiba pula giliran rakyat bagi menyatakan bantahan terhadap kezaliman dan kemungkaran ini dengan sama-sama menyertai perhimpunan aman ini. Dalam sejarah negara ini, beberapa perubahan telah dapat dicapai melalui perhimpunan aman termasuklah perhimpunan bagi membantah Malayan Union pada tahun 1946.

Para peserta perhimpunan diingatkan agar beradab dan berdisiplin, dan mematuhi segala arahan pihak penganjur serta mengelakkan melakukan sebarang keganasan atau kebiadaban. Bagi yang beragama Islam, segala tuntutan Islam termasuk solat fardu hendaklah dipenuhi.

Moga perhimpunan ini akan membantu usaha bagi membanteras kezaliman dan kemungkaran dalam negara.

Moga keadilan dan kebenaran dapat ditegakkan.

Nahar Md Nor
Setiausaha Agung
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia