Akta Ekonomi Gig satu alternatif

Setelah Revolusi Industri 4.0, seluruh dunia mengalami perubahan yang drastik dari segi  ekonomi dan perniagaan. Ini secara tidak langsung telah mengubah landskap dunia pekerjaan. 

 

Perkembangan dunia teknologi ini telah menyebabkan wujudnya perniagaan yang dipanggil  ‘disruptive’ kerana ‘mengganggu’ status quo atau kebiasaan aturan dalam industri tersebut. 

 

Oleh sebab itu, terdapat suatu keperluan yang besar terutamanya di pihak pembuat dasar untuk  menilai semula akta dan undang-undang sedia ada bagi memastikan tiada kumpulan yang tertindas dalam aturan baharu ini.  

 

Ini termasuklah dengan ‘unikorn-unikorn’ yang muncul dan berjaya mengambil peluang daripada kemudahan teknologi yang memungkinkan mereka untuk melangkah dengan laju dan meraih keuntungan yang luar biasa.  

 

Antaranya termasuklah perniagaan aplikasi berdasarkan platform yang mana tidak perlu mematuhi beberapa prosedur dan undang-undang sepertimana perniagaan lain.

 

Walaupun ini memberikan kelebihan kepada mereka, namun begitu, pembuat dasar haruslah mengambil tahu sekiranya terdapat sebarang perkara yang boleh menyebabkan berlakunya penindasan baharu dalam landskap yang baru menghijau ini. 

 

Perubahan ini juga telah membuatkan pekerjaan makin dilihat hanyalah sebagai sebuah  komoditi. Pekerjaan yang mudah ditukar, dijual beli dan sebaiknya tidak kuat ditadbir undang undang.  

 

Landskap pekerjaan yang berubah ini telah membuatkan terlepasnya perkara-perkara asas dalam undang-undang yang selama ini menjamin kebajikan mereka yang menjalankan tugasan bagi mendapatkan bayaran.  

 

Contohnya golongan pekerja gig seperti pemandu e-hailing. Mereka ini sebenarnya  adalah golongan rentan yang terdedah dengan pelbagai diskriminasi.  

 

Mereka ini adalah golongan yang telah mengeluarkan kos yang banyak untuk memulakan  servis yang dipasarkan sebagai ‘rakan niaga’ namun begitu, tidak terdapat sebarang akta dan undang-undang yang melindungi mereka.

 

Sebaliknya, terdapat beratus-ratus kes dan isu yang timbul dan tidak dapat diselesaikan disebabkan kelompongan dalam undang-undang.  

 

Antara contoh isu yang timbul ialah isu pemandu e-hailing yang ditamatkan perkhidmatan tanpa  sebarang justifikasi, isu penilaian yang berat sebelah, isu bayaran yang tidak setimpal, isu perubahan terma dan syarat yang berubah tanpa persetujuan jelas sehingga mengakibatkan kerugian pada vendor-vendor makanan.  

 

Dengan kewujudan pelbagai isu ini, kerajaan tidak berupaya untuk melindungi dan mencari jalan penyelesaian disebabkan ketiadaan undang-undang yang sesuai untuk menyelesaikan kemelut ini. Misalnya sehingga sekarang, kes Puan Ivy Loh masih tidak ada jalan penyelesaian.  

 

Kerajaan baru-baru ini telah pun membentangkan pindaan pada Akta Kerja 1955 dalam bacaan pertama yang memasukkan definisi-definisi baru untuk mengkategorikan seseorang itu sebagai pekerja.

 

Ini termasuklah cara kerja yang tertakluk dengan arahan dan hala tuju oleh orang lain, keadaan di mana servis seseorang itu adalah penting untuk keberlangsungan sesebuah  perniagaan, keadaan di mana seseorang itu diberikan alatan atau material untuk melaksanakan sesuatu tugasan dan sebagainya.  

 

Definisi-definisi ini adalah bertepatan dengan kriteria-kriteria pekerjaan seperti pemandu e-hailing, yang seiring dengan definisi dan kriteria standard global yang menjadikan hubungan seseorang itu persis hubungan sebagai seorang pekerja dan majikan, berbanding sebagai  kontraktor bebas, khususnya dari segi tahap penguasaan dan tahap kebebasan antara kedua-dua pihak dalam aturan kerja tersebut.  

 

Sebagai contoh, apabila pemandu e-hailing mendapat tawaran tugasan mengambil penumpang yang jauh dari lokasinya dan menolak tawaran tersebut, penilaian prestasi beliau boleh merudum.

 

Begitu juga apabila terdapat aduan daripada penumpang, pihak syarikat pembekal  platform mempunyai hak dan kuasa untuk menamatkan perkhidmatan pemandu tersebut tanpa  sebarang ruang untuk pembelaan diri.

 

Pemandu-pemandu juga tidak bebas menyiapkan tugasan yang diberikan, sebaliknya akan dipantau sepanjang perjalanan. Semua ciri-ciri  pekerjaan ini menjurus kepada tingginya kekuasaan pembekal platform dan rendahnya autonomi pemandu untuk dikriteriakan sebagai kontraktor bebas.  

 

Setelah pelbagai tekanan, kerajaan akhirnya mengeluarkan pindaan ini, namun begitu, pindaan sebegini dijangka tidak dapat menyelesaikan permasalahan-permasalahan yang ada dalam landskap dunia digital disebabkan oleh norma dan cirinya yang berlainan dengan landskap dunia pekerjaan tradisional. 

 

Antara persoalan yang timbul adalah kebolehlaksanaan terma fleksibliti, iaitu bahagian baru yang dimasukkan yang mana pekerja boleh memohon untuk pekerjaan fleksibel, kesesuaian  bahagian-bahagian lain seperti cuti materniti, pengiraan gaji minima, pengiraan kadar lebih masa, penentuan hari rehat, proses penamatan dan sebagainya.  

 

Oleh itu, adalah lebih wajar untuk kerajaan memikirkan akta yang baru sama sekali yang lebih sesuai untuk digunakan dalam landskap pekerjaan digital yang sudah jelas berlainan daripada landskap pekerjaan tradisional.

 

Antara cadangan yang dikemukakan oleh beberapa badan pemikir seperti REFSA dan The Centre adalah kewujudan terma baru seperti ‘pekerja bebas’ ataupun akta baru seperti Akta Kerja Saksama.

 

Kerajaan juga boleh mengambil kira proses yang dilalui oleh vendor makanan untuk memastikan setiap pemain dalam landskap ekonomi digital ini tidak ditindas. 

 

Akta baru seperti Akta Ekonomi Gig di mana terdapat definisi yang jelas dan cakupannya bukan hanya untuk pekerja, tetapi juga untuk vendor, perniagaan dan semua pemain dalam industri,  boleh diperhalusi dan diperkenalkan.  

 

Akta dan polisi yang menyeluruh dalam dunia digital ini akan membantu membentuk hala tuju Malaysia dalam landskap digital sekali gus membuatkan implementasi lebih mudah serta meningkatkan keyakinan pelabur.

 

Negara-negara maju sudah pun melakukan kajian akta ekonomi gig seperti di Amerika Syarikat dan sebahagian lain sudah pun membuat perubahan dalam akta mereka. 

 

Malaysia tidak seharusnya ketinggalan dalam perkara ini, sebaliknya haruslah pantas  dan komprehensif dalam menggubal dasar bagi membolehkan kita berada di tahap yang tinggi dalam ekonomi digital. 

 

Farah Nabilah Abdul Rahman
Pengasas Sekolah Dasar
https://sekolahdasar.org/

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia