Didik Anak Cakna Politik, Demokrasi: Ini Caranya

Setelah merdeka selama 66 tahun, masih ramai warga Malaysia yang kurang jelas peranan mereka kepada demokrasi dan kestabilan negara.

Ramai yang memahaminya sebagai hanya membuang undi pada satu hari yang dikenali sebagai Pilihan Raya Umum (PRU), Pilihan Raya Negeri (PRN) atau Pilihan Raya Kecil (PRK). Jika ini berterusan, alangkah malangnya nasib demokrasi di Malaysia.  

Pengertian demokrasi yang romantis menggambarkan kerajaan demokratik sebagai bertanggungjawab terhadap rakyat dan bertindak demi kepentingan rakyat. 

Analisis akademik tentang pembuatan keputusan demokratik menyokong pandangan ini. Namun, sebagai rakyat atau pengundi, adakah kita peka mengenainya dan adakah kita faham maksud kepentingan rakyat? 

Bilakah kali terakhir wakil kerajaan mengetuk pintu rumah anda dan bertanya “…apa yang anda hajatkan daripada kerajaan?” Tiada? Ya, begitulah hakikatnya kerana pilihan dasar dan kepentingan rakyat dibuat melalui parlimen, kabinet, kementerian, jabatan dan agensi kerajaan. 

Di negara kita, ada kecenderungan dalam kalangan rakyat untuk mengutamakan pilihan politik mereka kepada parti, pemimpin, calon atau ideologi. Sesetengahnya langsung tidak berminat untuk mengambil tahu tentang politik negara.

Ada yang amat faham dengan apa yang berlaku, yang selebihnya tidak faham tetapi membiarkan nasib mereka di tangan calon-calon mereka. Jika bernasib sabut, timbul, dan jika bernasib batu, tenggelam.  

Satu implikasi daripada ini ialah orang ramai mengundi untuk pilihan yang membuatkan mereka berasa seronok dan puas, walaupun mengetahui ada pelbagai kekurangan daripada pilihan mereka. 

Hakikatnya, pilihan raya demokratik tidak semestinya menghasilkan keputusan yang disukai kebanyakan pengundi.  

Inilah ironi yang dihadapi dalam negara demokrasi berbilang kaum seperti di Malaysia. Bagaimanakah keadaan ini boleh diperbetulkan? Ada banyak cara. Salah satu daripadanya ialah peranan yang boleh dimainkan oleh keluarga itu sendiri. 

Kepentingan patriotisme dalam keluarga

Patriotisme ialah ikatan kuat yang menghubungkan keluarga bersama. Ia membantu menyemai nilai dan kepercayaan yang diturunkan dari generasi ke generasi.

Ia membantu menyemai nilai seperti kesetiaan, penghormatan terhadap negara dan rasa kemasyarakatan dalam unit keluarga.

Dengan menggalakkan anak-anak menjadi patriotik, keluarga boleh membantu mereka mengembangkan jati diri dan tujuan yang kukuh yang akan diteruskan ke dalam kehidupan dewasa mereka.

Selain itu, patriotisme boleh berfungsi sebagai kuasa penyatuan dalam keluarga, membantu mengeratkan hubungan dan menggalakkan budaya keluarga yang positif.

Mengetahui dan memahami perjalanan sejarah negara termasuk tokoh, pengorbanan, tempat dan peserta adalah penting untuk mengukir dan membina jati diri anak-anak.

Tanpanya jiwa patriotik menjadi kosong dan hambar.  Sejarah perlu dilihat dengan cara yang menyeluruh atau holistik. Menilai kejadian sejarah memerlukan data dan kefahaman yang betul. Menidakkan sejarah boleh mengakibatkan seseorang buta hati terhadap negara.

Secara keseluruhannya, kepentingan patriotisme dalam keluarga tidak boleh diperkecilkan. Ia membantu untuk menerapkan nilai yang akan kekal seumur hidup dan menggalakkan individu untuk berbangga dengan pencapaian negara mereka sambil berusaha ke arah menjadikannya tempat yang lebih baik.

Kefungsian keluarga dan negara

Keluarga adalah sebuah institusi yang melaksanakan beberapa fungsi penting untuk membantu memelihara kestabilan sosial dan memastikan masyarakat berfungsi. Keluarga adalah unit utama untuk memasyarakatkan anak-anak. 

Dalam kebanyakan masyarakat, keluarga adalah unit utama di mana sosialisasi berlaku. Ibu bapa, adik-beradik, dan jika keluarga dilanjutkan kepada keluarga nuklear, saudara-mara lain semua membantu memasyarakatkan anak-anak sejak mereka dilahirkan.

Sikap politik sebenarnya mula terbentuk pada zaman kanak-kanak. Penglibatan ibu bapa dalam hal ehwal sivik, minat terhadap dunia di sekeliling mereka, dan sejauh mana mereka mengambil bahagian dalam demokrasi, menyediakan acuan bagaimana anak-anak kita boleh terlibat dalam politik.

Walau apa pun fahaman politik yang dibawa, membantu anak-anak berkembang menjadi warganegara yang aktif dan demokratik adalah penting dalam masyarakat.

Trend ke arah sikap tidak peduli pengundi yang ditunjukkan melalui peratus rendah yang keluar mengundi adalah membimbangkan. Ramai pengundi berdaftar masih tidak berminat untuk mengundi dalam pilihan raya.

Kanak-kanak boleh dibiasakan mengundi dengan membawa mereka bersama atau lawatan ke tempat mengundi. Apabila mereka menjadi semakin dewasa, kita boleh bercakap dengan mereka tentang pilihan yang ada dalam demokrasi.

Ingat, penglibatan demokrasi bukan hanya pada hari mengundi!

Galakkan anak-anak dengan konsep keadilan dan kesamarataan. Dengan pemahaman tersebut, mereka dapat meneroka keadilan dan ketidakadilan di sekeliling mereka.

Anda boleh berbincang dengan mereka nasib yang diterima oleh golongan terpinggir, tahanan jenayah, kumpulan pekerja, orang-orang miskin dan orang-orang kaya. Melaluinya mereka menghargai keadilan dan membenci ketidakadilan.

Usahakanlah agar anak-anak mendapat lebih daripada satu sumber berita dan maklumat yang tersedia di rumah. 

Pendedahan kepada maklumat tentang apa yang berlaku di dalam dan luar negara daripada pelbagai sumber, seperti akhbar dan majalah serta televisyen, radio dan Internet, membantu kanak-kanak belajar membina pendapat dalam negara demokratik. 

Ia juga penting untuk membiasakan anak-anak dengan maklumat yang sahih, tepat dan seimbang.

Akhir sekali, ibu bapa boleh menggalakkan budaya berbahas secara sihat dalam kalangan anak-anak. Malah, kanak-kanak kecil boleh digalakkan untuk menyatakan pendapat mereka tentang negara dan dunia. 

Menghormati pandangan anak-anak dan perbezaan pendapat yang dihormati, adalah cara yang baik untuk membantu kanak-kanak mengembangkan ufuk mereka, belajar mempertahankan idea mereka sendiri dan kekal terbuka kepada maklumat dan idea baharu.

Dengan cara itu, anak-anak akan menghormati pandangan orang lain dan tidak mencemuh atau mengutuk pandangan yang berbeza daripada pandangan mereka.

Apa pun, peranan keluarga dalam sebuah negara demokrasi tidak boleh dipandang sepi. Dari kelompok keluargalah lahirnya para pemimpin agung.  

Sebuah keluarga yang mengambil berat tentang persekitarannya dan negaranya akan memiliki warisan yang patriotik, kebal daripada cemuhan negatif dan sentiasa berusaha memajukan masyarakat dan negara.

Malaysia amat memerlukan keluarga seperti ini supaya kemerdekaan dan kelestarian negara yang bijak dan bestari dapat dikekalkan.

Rozalli Hashim

Kumpulan Fokus Institusi Keluarga Utuh

Kluster Masyarakat Progresif

Pertubuhan IKRAM Malaysia 

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia