Delegasi IKRAM ke Myanmar salur sumbangan RM100,000

IKRAM diwakili oleh Pengurus Jawatankuasa Hal Ehwal Antarabangsa IKRAM, Wan Mohd Yusuf Wan Ismail dan Pengarah Nusantara Islah Centre of Excellence (NICE), Wan Mohd Zukri Che Mat Zin.

Tujuan utama delegasi dihantar ke Myanmar adalah untuk menghantar bantuan secara langsung kepada warga Rohingya berjumlah RM100,000 yang berjaya dikumpulkan IKRAM sepanjang bulan Ramadan lepas hasil sumbangan orang ramai.

Sumbangan tersebut akan digunakan untuk membeli barang-barang keperluan asas seperti beras, gula, tepung, bawang dan lain-lain.

Bagi Wan Mohd Yusof, delegasi kali ini lebih meyakinkan kerana rangkaian yang dibina hasil dari lawatan pertama apabila beberapa perbincangan dan pertemuan dengan NGO-NGO tempatan di Myanmar telah pun berjaya dilakukan sebelum ini.

Hasil daripada lawatan pada 1 Ogos lalu yang turut disertai pemberita TV Al-Hijrah, IKRAM telah berjaya bekerjasama dengan beberapa NGO di Yangon yang bersedia membantu melancarkan urusan pembelian dan penghantaran ke lokasi-lokasi yang sesuai.

IKRAM sebelum ini telah menyertai delegasi pertamanya dan telah membuat sumbangan berjumlah RM10,000 untuk membeli ubat-ubatan. Sumbangan disalurkan melalui pertubuhan Islam di Rohingya melalui kapal dari Yangon ke Arakan.

Delegasi berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada hari ini bersama wakil-wakil NGO dari Indonesia yang tiba dari Jakarta awal pagi ini.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia