Debat Musleh ke-5: STAR, SMIH pertahan kejuaraan, As-Salah Gaza juara bahasa Arab

Pasukan debat STAR mengalahkan pasukan Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) sementara pasukan debat SMIH (B) mengalahkan pasukan SMIH (A) dalam pusingan akhir debat, sebelum berlangsung majlis penutup di Universiti Teknologi Malaysia, Kampus Kuala Lumpur (UTMKL).

Foto: Pasukan debat As-Salah School, SMI Hidayah JB (B) dan STAR Ipoh

Dalam kategori debat Bahasa Arab pula, As-Salah Charity Islamic School dari Gaza muncul juara mengalahkan pasukan debat al-Shahaniyyah Preparatory and Secondary Independent School for Boys dari Qatar.

Debat telah berlangsung di Hotel Putra dan UTMKL pada 26 hingga 29 Jun 2013. Majlis penutup telah dirasmikan oleh wakil Menteri Pendidikan II, Dato’ Hj Nasir Mat Dom, Timbalan Ketua Setiausaha Pembangunan Pengajian Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia. Beliau turut menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

Turut hadir di majlis penutup ialah Prof Dr Hamdani Saidi, Pengarah UTMKL, Mohamad Abdul Latif mewakili UIAM dan Prof Dr Omar Yaakob, Pengerusi JK Pendidikan IKRAM.

Kejohanan ini dianjurkan oleh IKRAM-Musleh dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan International Centre for Educational Excellence (ICEE).

Sebanyak 110 pasukan debat daripada sekolah-sekolah di Malaysia, Singapura, Thailand, Indonesia, Gaza dan Qatar telah menyertai  kejohanan ini dengan tema-tema yang berkaitan politik, ekonomi, alam sekitar, sosial, sukan, kesihatan dan pendidikan.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia