Debat Antarabangsa MUSLEH 2014: SDAR juara BM, SMIH juara BI dan Adni juara BA

Dalam peringkat akhir debat kategori Bahasa Inggeris (BI), pasukan Sekolah Menengan Islam Hidayah (SMIH) Johor Bahru berada dalam kelas tersendiri apabila mempertahankan kejuaraan dalam kategori ini untuk kali ke-4 berturut-turut sejak 2011, dengan mengalahkan pasukan Malay College Kuala Kangsar (MCKK).

Dalam peringkat akhir debat kategori Bahasa Arab (BI) pula, pasukan Sekolah Islam Adni, Ampang buat kali pertama menjadi juara dengan mengalahkan pasukan Madrasah Al Junied Al-Islamiah, Singapura yang turut menjadi naib juara dalam kejohanan yang sama tahun lalu.

Pasukan debat BI SMI Hidayah JB dan pasukan debat BA Sekolah Islam Adni

Pasukan debat BM SDAR diwakili oleh Mohammad Helmi Ahmad Jani, Ahmad Izzuddin Zambri dan Ahmad Nur Zharif Rosdi. Mohammad Helmi turut dinobatkan sebagai pendebat terbaik pusingan akhir dan keseluruhan.

Pasukan debat BI SMIH diwakili oleh Nurul Murfiqah Md Kahar, Wazir Md Kahar dan Wan Nurwidad. Wazir dinobatkan sebagai pendebat terbaik pusingan akhir sementara Imran Kamarudin dari STAR dinobatkan pendebat terbaik keseluruhan.

Pasukan debat BA Sekolah Islam Adni pula diwakili oleh Yahya Abdulkarim Hassan, Nadia Mohamed dan Somaya Hussein. Somaya dinobatkan sebagai pendebat terbaik pusingan akhir sementara Nur Humairah Azman dari Madrasah Al Junied dinobatkan pendebat terbaik keseluruhan.

Tahniah kepada semua sekolah yang menjadi juara, naib juara dan pendebat terbaik setiap kategori. Yang tidak berjaya, usaha lagi pada tahun hadapan. Semoga kejohanan ini dapat mencungkil bakat kepimpinan pelajar dan menjadi paltform melahirkan generasi pelapis ummah yang berketrampilan insya-Allah.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia