Charles Boycott: Ketahui Asal-usul Gerakan Boikot

Charles Boycott: Ketahui Asal-usul Gerakan Boikot | IKRAM

Negara-negara Barat tidak teragak-agak sejak kebelakangan ini untuk berusaha menghalang pemboikotan barangan Israel, sama ada melalui kempen menentang pemboikot atau menjenayahkan inisiatif mereka, tetapi ini tidak mengurangkan desakan gerakan boikot, yang mempunyai dimensi ekonomi, politik dan budaya.

Sejak 2005, satu kempen antarabangsa dengan nama Gerakan Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) yang menyeru boikot ekonomi, akademik, budaya dan politik Israel telah dilancarkan. 

Kongres Kebangsaan Afrika, yang diketuai oleh mendiang Nelson Mandela, telah menggesa kempen boikot antarabangsa terhadap rejim aparteid di Afrika Selatan bermula pada tahun 1958. Kempen ini menjadi “senjata” yang amat berkesan menentang perkauman di negara itu.

Barangkali itu adalah operasi boikot yang terkenal selepas tragedi yang diketuai oleh pemimpin India, Gandhi, yang melancarkan ketidaktaatan awam dan berhenti bekerja untuk British, membeli produk mereka, atau menggunakan perkhidmatan mereka sekitar tahun 1912 dan 1922.

Senjata boikot

Baru-baru ini, rakyat di negara Arab dan negara-negara Islam telah kembali menggunakan senjata boikot sebagai tindak balas terhadap jenayah membakar naskhah al-Quran di Sweden dan Denmark.

Seruan telah tersebar hingga mendesak pemboikotan produk dan perkhidmatan negara-negara tersebut, yang syarikatnya membekalkan produk mereka ke pasaran Arab dan Islam.

Aktivis sebelum ini menyeru media sosial untuk memboikot produk Perancis, sebagai protes terhadap apa yang mereka anggap sebagai “trend autoritarian” dan menindas yang menyasarkan umat Islam selepas serangan pengganas yang dilakukan terhadap profesor sejarah Samuel Paty.

Selain itu juga, empat tahun lalu, terdapat gesaan untuk memboikot produk China demi menyokong minoriti Muslim Uyghur, kerana boikot itu dianggap sebagai tingkah laku bertamadun, satu bentuk penentangan secara aman, dan ekspresi penolakan terhadap amalan yang menjejaskan hak dan maruah orang Islam di China.

Perkataan BOIKOT “bocor” ke dalam bahasa lain daripada bahasa Inggeris, berikutan kempen boikot yang dilancarkan pada abad ke-19 di County Mayo di barat Ireland menentang Charles Cunningham Boycott.

Nama ini memperingati Boycott, seorang Inggeris yang diboikot oleh penduduk selepas ia memutuskan untuk menaikkan harga sewa tanah pertanian, menyebabkan banyak keluarga luar bandar diusir.

Penyelidik Ingrid Nystrom dan Patricia Vandermen, dalam sebuah buku yang diterbitkan pada 2015, di bawah nama LE BOYCOTT, mentakrifkannya sebagai tingkah laku sukarela tersusun yang membawa kepada keengganan untuk meneruskan hubungan komersial, politik, budaya, sukan, diplomatik atau akademik dengan pihak kedua yang mungkin sebuah syarikat atau negeri dengan tujuan untuk memberikan tekanan.

Boycott dan “boikot”

Boycott dilahirkan pada tahun 1832 dan pada usia mudanya berkhidmat dalam tentera Inggeris. Sebaik sahaja menyertai tentera Inggeris, beliau dipindahkan ke Belfast, kemudian Dublin. Apabila dia kembali ke dalam kehidupan awam, dia memutuskan untuk kekal di Ireland. Di sana dia merantau hingga ke Mayo di Ireland Barat.

Di wilayah itu, dia menguruskan tanah untuk Lord Earne, tetapi pada tahun 1879, hasil merosot dengan cara yang menyakitkan. Petani menuntut pengurangan sewa tanah, walaupun negara itu mula pulih daripada peristiwa kebuluran besar, yang mendorong ramai orang untuk berhijrah ke Amerika Syarikat.

Keruntuhan hasil tanaman membuatkan petani menuntut pengurangan sewa sebanyak 25 peratus daripada Lord Earne. Mereka bersatu di belakang peguam Charles Parnell, ketua Liga Pertanian, yang bercita-cita untuk membebaskan Ireland daripada jagaan British.

Ejen Boycott, yang sebelum ini menjadi kapten dalam tentera Inggeris, mengusir petani yang tidak membayar sewa mereka, tetapi penduduk bersatu menentangnya.

Strategi mereka adalah untuk mengasingkan ejen British dan memutuskan hubungan sosial. Mereka juga memutuskan untuk tidak berurusan dengannya secara komersial, enggan bercakap dengannya atau mendekatinya, dan menghalangnya daripada menerima mesej. 

Malah, mereka memaksa hamba-hambanya di rumah tidak menjawab permintaannya. Ini adalah bentuk pertama “kempen boikot dilaksanakan.” 

Boikot itu mengelirukan Boycott, dan pihak berkuasa Inggeris mengerahkan kira-kira 7,000 anggota tentera dan pasukan keselamatan untuk melindungi Boycott, memandangkan kepercayaan pihak berkuasa Inggeris bahawa ia sedang berhadapan dengan kumpulan yang bercita-cita untuk menyingkirkan pengawasan itu.

Tambahan pula, petani dan Liga Pertanian memenangi referendum pendapat umum, manakala ejen tersebut terpaksa memadamkan frasa “Boycott” daripada namanya, sebelum dia meninggal dunia pada tahun 1897 di Flixton, Suffolk, England. Umur panjang membantunya mengikuti perkembangan yang menimpa nama keluarganya, yang menjadi simbol penentangan awam seterusnya, dan kini masyarakat dunia.

Tidak kira dari mana dan bagaimana datangnya perkataan “boikot” itu, ia boleh menjadi satu tindakan yang strategik dalam menghentikan kezaliman, khususnya yang dilakukan negara haram Israel ke atas Palestin sekarang ini. 

Ayuh kita boikot semua pihak yang bersekongkol menjadi rakan sekutu penjenayah Israel!

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Pendidikan Masyarakat
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia