Beri peluang Ketua Pesuruhjaya baharu tingkatkan lagi keberkesanan SPRM

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengikuti perkembangan pelantikan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang baharu, iaitu Puan Latheefa Beebi Koya dengan teliti.

IKRAM berpandangan pelantikan beliau tidak bercanggah dengan mana-mana prosedur yang ditetapkan oleh Akta SPRM sedia ada dan telah diperkenan oleh Yang DiPertuan Agong.

Berdasarkan pengalaman dan kelayakan Puan Latheefa Koya, IKRAM berpendapat beliau wajar diberikan peluang untuk menerajui suruhanjaya penting ini. IKRAM yakin yang beliau dapat menjayakan aspirasi Malaysia Baharu dalam membanteras rasuah ke akar umbi berdasarkan ketegasan dan kewibawaan beliau seperti yang telah ditunjukkan setakat ini.

Rasuah dan salah guna kuasa yang merupakan salah satu musuh utama negara perlu diberi perhatian segera dan dikawal dengan efektif, agar hasrat mengangkat Malaysia Baharu yang bersih dan berintegriti menjadi kenyataan. SPRM yang berfungsi cemerlang sangat kritikal untuk itu.

Dalam pada itu, IKRAM menyeru agar kerajaan segera mewujudkan kawalan perundangan dan polisi pentadbiran yang bersesuaian untuk menjayakan agenda reformasi institusi-institusi kerajaan seperti yang dihasratkan.

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia