Bengkel media cungkil bakat aktivis IKRAM Mesir

Turut hadir Ketua Editor Malaysia Harmoni dan Portal IKRAM, A Ralim M Yassen dan Perunding Sokongan Teknikal IKRAMedia, Abdul Aziz Nordin.

Dalam ucapannya, Haji Zaid cuba membawakan kepada peserta bengkel tentang kepentingan media aktif yang perlu diaplikasikan dalam medium dakwah hari ini. “Deeds speak louder than words,” katanya mengambil ungkapan pepatah Inggeris.

Jelas beliau lagi, anak muda yang bergiat aktif dalam bidang ini perlu diterapkan etika dan prinsip asas yang profesional dalam memberi informasi yang tepat kepada masyarakat, khususnya dalam kalangan generasi baru. Tujuannya adalah supaya masyarakat dapat membuat penilaian terhadap sesuatu isu semasa terutama berkaitan umat Islam dan secara tidak langsung dapat melebar luas jaringan dakwah dan tarbiah ke seantero dunia.

Selain itu, beliau juga menegaskan bahawa dunia media ini perlu teguh dan selari dengan ajaran al-Quran dalam melaporkan kebaikan dan aib manusia. Secara konklusinya, ucapan beliau jelas menggambarkan cabaran media IKRAM untuk menjadi agensi media berita yang benar-benar adil dan seimbang seperti mana gambaran Islam.

Majlis Perasmian diteruskan dengan Taklimat daripada Penyelaras Bengkel, Prof Madya Mohamad Saidy Ismail. Bengkel anjuran Jawatankuasa Penerangan dan Media IKRAM (IKRAMedia) ini juga telah beberapa kali dianjurkan sebelum ini untuk para pelajar yang pulang bercuti dari United Kingdom, Ireland dan Russia.

Bengkel yang berlangsung selama tiga hari dua malam ini menggariskan objektif membantu para pelajar luar negara bagi menggerakkan aktiviti media masing-masing demi menjayakan agenda dakwah dan tarbiah Islam. Antara slot menarik yang dimuatkan dalam bengkel ini adalah slot pengendalian fotografi, laman web dan video-making’ yang disampaikan oleh individu berpengalaman, antaranya Abdul Aziz Nordin, Abdullah Mujahid Hasanuddin, Haji Jamali Sepihie, Zulkarnain Jamaluddin dan lain-lain.

Para peserta bengkel yang terdiri daripada pelajar-pelajar jurusan perubatan dan pengajian Islam ini akan kembali ke Mesir pada waktu terdekat untuk meneruskan pengajian sesi 2012/2013.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia