Benarkah Penduduk Gaza Akan Dipaksa Pindah ke Sinai? 

Benarkah Penduduk Gaza Akan Dipaksa Pindah ke Sinai? | IKRAM

Pemindahan secara paksa ditakrifkan sebagai pemindahan kekal atau sementara seseorang dari tanah mereka, di luar kehendak mereka tanpa memberikan mereka perlindungan undang-undang atau cara lain, dan ia termasuk dalam jenayah perang juga pembunuhan beramai-ramai, sebagaimana yang termaktub dalam Statut Kemanusiaan Rom Antarabangsa. Mahkamah Jenayah.

Anjakan paksa berlaku sama ada secara langsung melalui penggunaan kekerasan atau secara tidak langsung melalui anjakan melalui cara tekanan, ugutan dan penganiayaan.

Selama 75 tahun, rakyat Palestin telah dikenakan pemindahan paksa, yang juga diklasifikasikan sebagai jenayah terhadap kemanusiaan, dan ia merupakan dasar sistematik yang diamalkan terhadap mereka oleh pemerintah negara haram Israel sejak Nakba 1948.

Sejarah telah merakamkan kes-kes pemindahan paksa yang lain, sebagaimana Tatar Crimea telah dipindahkan semasa pemerintahan bekas pemimpin Soviet Joseph Stalin pada tahun 1944, dan orang Islam Rohingya juga telah dipindahkan selepas pembunuhan beramai-ramai dan operasi pembakaran yang mereka hadapi oleh tentera Myanmar.

Rancangan memindahkan penduduk Gaza

Sebuah akhbar Israel mendedahkan dokumen daripada Menteri Perisikan untuk memindahkan penduduk Gaza ke Sinai.

Menteri Perisikan Israel, Gila Gamliel, menerusi dokumen dalaman, mengesyorkan rancangan untuk memindahkan penduduk Gaza ke Sinai selepas tamat perang yang dilancarkan oleh Israel di Semenanjung Gaza berikutan Operasi Taufan Al-Aqsa pada 7 Oktober lalu.

Menurut harian Israel Calcalist, dokumen ini merangkumi tiga peringkat, yang pertama ialah penubuhan bandar khemah di Sinai, barat daya Semenanjung Gaza, seterusnya penubuhan koridor kemanusiaan untuk membantu penduduk, dan akhir sekali pembinaan bandar di Wilayah Sinai Utara.

Dokumen tersebut menunjukkan penubuhan kawasan berkubu di mana penduduk yang dipindahkan tidak boleh kembali ke Jalur Gaza.

Ia juga menyeru kerjasama dengan bilangan terbesar negara yang mungkin supaya mereka boleh menerima rakyat Palestin yang dipindahkan dari Gaza.

Calcalist menegaskan bahawa dokumen itu mempunyai logo Kementerian Perisikan dan digunakan untuk perbincangan dalaman antara kementerian, dan tidak sepatutnya sampai kepada orang ramai, tetapi ia mencapai kumpulan yang sedang menubuhkan sebuah gerakan yang dipanggil ‘Ibu Pejabat Penyelesaian – Gaza.’ yang bertujuan untuk memulihkan penempatan.

Pangkalan serangan Israel?

Mengulas mengenai dokumen itu, bekas Menteri Perisikan, MK Eleazar Stern berkata,

“Kementerian tidak bertanggungjawab terhadap perkhidmatan perisikan. Ia boleh mengambil kira cadangan, dan ia boleh mengabaikannya.”

Dalam pada itu, Presiden Mesir Abdel Fattah El-Sisi menentang pemindahan paksa penduduk Gaza ke Sinai, dan mengatakan bahawa langkah sedemikian akan menjadikan Sinai sebagai pangkalan untuk serangan terhadap Israel.

Bagaimanapun, menurut Dokumen Gamaliel, Kaherah bertanggungjawab di bawah undang-undang antarabangsa untuk membenarkan pemindahan penduduk.

Atriza Umar
Pegawai Jabatan Pendidikan Masyarakat
Pertubuhan IKRAM Malaysia 

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia