Beberapa Sikap Biadab Yahudi Yang Dimurkai Allah

Beberapa Sikap Biadab Yahudi Yang Dimurkai Allah | IKRAM

Jika dahulu, sejarah mencatatkan kegilaan diktator Jerman, Adolf Hitler membunuh orang-orang Yahudi dianggap suatu tindakan kejam, hari ini mungkin kita boleh bersetuju dengan tindakannya setelah kita dihidangkan dengan kebiadaban Yahudi membantai umat tidak berdosa di Palestin. 

Barangkali terfikir jauh di hati kita, mungkin benar apa yang pernah diungkapkan dahulu oleh Hitler tentang sikap sebenar orang Yahudi. Cuma kita seharusnya lebih adil supaya tidak memukul sama rata kepada semua mereka yang berketurunan Yahudi. 

Kaum Yahudi antara golongan yang banyak diceritakan oleh Allah dalam al-Quran. Malah, perbincangan tentangnya juga banyak dibahas dan dikupas termasuk dari sudut sejarah dan kebiadaban mereka di dunia ini. 

Secara umumnya, kaum Yahudi merujuk kepada sekelompok umat yang berasal daripada keturunan Nabi Ishak AS dan Nabi Yaakub AS.

Dalam al-Quran, selain nama Yahudi, terdapat beberapa gelaran lain yang merujuk kepada kaum Yahudi, antaranya istilah al-Lazina Hadu, Bani Israel dan Ahlul Kitab. Dalam Islam, ungkapan Yahudi membawa kepada dua sudut pandang, iaitu Yahudi sebagai agama dan Yahudi sebagai kaum dan bangsa.

Golongan Yahudi sangat terkenal dengan perangai biadab seperti degil, penipu, angkuh, bodoh dan sebagainya. Dalam al-Quran sendiri terdapat banyak kisah yang dirakamkan Allah SWT tentang perangai biadab mereka ini. 

Mempermainkan perintah Allah

Antaranya seperti yang dinyatakan dalam surah al-Baqarah tentang kebiadaban Yahudi mempermain-mainkan perintah Allah yang menyuruh mereka untuk menyembelih seekor lembu betina. 

Menurut Syeikh Muhammad Ali al-Sabuni dalam kitab tafsirnya, Safwah al-Tafasir, beliau menjelaskan bahawa surah ini dinamakan al-Baqarah (lembu betina) adalah untuk mengingatkan kembali mukjizat yang berlaku pada zaman Nabi Musa. 

Melalui kisah mukjizat tersebut, pada zaman Nabi Musa AS, terdapat seorang lelaki dalam kalangan bani Israel yang telah mati dibunuh. Namun, tidak ada sesiapa yang mengaku membunuhnya. 

Allah SWT telah memerintahkan kumpulan bani Israel menyembelih seekor lembu betina lalu disuruh memukul mayat lelaki tersebut dengan anggota lembu betina yang disembelih itu. 

Maka, timbullah pelbagai hujah dan alasan bodoh yang mereka utarakan kepada Allah dengan tujuan untuk mencari sebab supaya tidak melakukan sembelihan tersebut. Tetapi akhirnya, mereka tetap melakukannya.

Dan dengan mukjizat Allah, lelaki yang mati dibunuh itu bangkit dan menunjukkan siapa yang membunuhnya. Kisah ini dirakamkan oleh Allah dalam Surah al-Baqarah ayat 67 hingga 74.

Tamak Dunia

Golongan Yahudi dikenali dengan perangai tamak terhadap dunia. Hal ini sepertimana firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 96 yang bermaksud:

“Demi sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) akan dapati mereka itu setamak-tamak manusia kepada hidup (yang lanjut masanya), dan (lobanya mereka kepada hidup itu) melebihi loba orang-orang kafir musyrik. Tiap-tiap seorang dari mereka suka kiranya dia boleh hidup seribu tahun, padahal umur panjang yang demikian tidak akan dapat melepaskannya daripada azab (yang disediakan Allah). Dan (ingatlah), Allah sentiasa melihat akan apa yang mereka lakukan.”

Takutkan kebenaran

Sejarah juga mencatatkan bahawa golongan Yahudi merupakan golongan yang takut akan kebenaran. Mereka sebenarnya bacul dan pengecut. Inilah yang telah dijelaskan Allah SWT menerusi firman-Nya dalam surah al-Maidah ayat 21 hingga 22 yang bermaksud:

“(Nabi Musa berkata lagi): “Wahai kaumku, masuklah ke Tanah Suci (Palestin) yang telah diperintahkan oleh Allah untuk kamu (memasukinya); dan janganlah kamu berbalik undur ke belakang, (kalau kamu undur) maka kamu kelak menjadi orang-orang yang rugi (di dunia dan di akhirat). Mereka menjawab: “Wahai Musa bahawasanya di negeri itu ada kaum yang gagah perkasa, dan sesungguhnya kami tidak akan memasukinya sehingga mereka keluar daripadanya; kemudian jika mereka keluar daripadanya, maka sesungguhnya kami akan masuk (ke negeri itu).”

Lihatlah betapa bacul dan penakutnya mereka yang tidak yakin dengan kebenaran. Seperti yang telah diungkapkan oleh Imam al-Qurtubi dalam kitabnya, al-Jami’ li Ahkam al-Quran, beliau menyatakan bahawa ayat ini menunjukkan Yahudi menolak kebenaran janji Allah SWT yang memastikan kemenangan dengan berperang bersama Nabi Musa AS. 

Rasis

Allah SWT telah melondehkan wajah sebenar golongan Yahudi yang seringkali mempamerkan perangai rasis perkauman. Hal ini dijelaskan oleh Allah SWT dalam surah al-Jumaah ayat 6, firman-Nya yang bermaksud:

“Katakanlah (wahai Muhammad): “Wahai orang-orang yang beragama Yahudi, kalau kamu anggap bahawa kamulah sahaja orang-orang yang dikasihi Allah, tidak termasuk umat-umat manusia yang lain, maka bercita-citalah hendakkan mati (dengan meminta kepada Allah supaya kamu dimatikan sekarang juga), jika betul kamu orang-orang yang benar!”

Imam al-Tabari dalam kitabnya, Tafsir al-Tabari menegaskan bahawa ayat ini menunjukkan Yahudi mempunyai sifat rasis perkauman yang tinggi kerana beranggapan mereka merupakan bangsa pilihan yang dikasihi Tuhan.

Ia juga sekali gus membuatkan mereka mendabik dada dan berasa bangga kerana banyak para nabi lahir daripada kalangan kaum mereka.

Jadi, apa yang nak dihairankan jika kita melihat sikap mereka yang berasa bagus dan hebat itu boleh membantai umat Islam di Palestin sedangkan para nabi mereka sendiri pun mereka bunuh!

Menceroboh Palestin

Dalam konteks hari ini, Yahudi yang sejak dahulu berperangai jahat dan biadab telah membuat kerosakan dan kemusnahan di bumi Palestin. Kebiadaban mereka menceroboh bumi Plaestin telah dikhabarkan oleh Allah dalam Surah al-Israa’ ayat 4 yang bermaksud :

“Dan Kami menyatakan kepada bani Israil dalam Kitab itu: “Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) dua kali, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau.”

Dakwaan anak Tuhan

Banyak lagi kisah-kisah kebiadaban mereka yang dirakamkan dalam al-Quran. Kemuncak kebiadaban mereka ialah apabila mereka sendiri mengakui bahawa mereka adalah anak Tuhan. Kisah ini dirakamkan oleh Allah SWT dalam surah al-Maidah ayat 18 yang bermaksud:

“Orang-orang Yahudi dan Nasrani berkata: “Kami adalah anak-anak Allah dan yang amat disayangi-Nya”. Katakanlah (wahai Muhammad): “(Kalau betul demikian), maka mengapakah Ia menyeksa kamu dengan sebab dosa-dosa kamu? (Sebenarnya bukanlah sebagaimana yang kamu dakwakan) bahkan kamu semuanya adalah manusia biasa di antara manusia-manusia lain yang diciptakan-Nya…”

Demikianlah sebahagian sejarah kebiadaban mereka membuat onar pada umat manusia. Bahkan, mereka juga jauh lebih biadab dengan Allah SWT dengan mempermainkan titah arahan Allah selain mengaku merekalah anak Tuhan. Ini hanyalah sebahagian daripada banyak lagi kisah kebiadaban mereka ini.

Yang jelas, Allah SWT dan baginda Nabi SAW telah banyak mengingatkan supaya berwaspada terhadap golongan Yahudi ini, bukan semata-mata kerana isu Palestin ini tercetus, bahkan sejak dahulu lagi mereka ini dikenali dengan sikap biadab dan sangat melampau.

Tentunya kisah mereka ini tidak sekadar untuk dibaca, tetapi juga untuk kita mengambil pengajaran daripada sikap buruk yang bersarang di hati mereka. Semoga Allah SWT mengampuni kita semua.

Muhammad Faidhi Azis
Aktivis Rakan Hidayah Perlis

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia