AS, EU Kenakan Sekatan Tambahan Terhadap Myanmar

AS, EU kenakan sekatan tambahan terhadap Myanmar | IKRAM

Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah (EU) telah mengumumkan sekatan baharu terhadap rejim tentera Myanmar.

Sekatan itu ditujukan kepada pegawai, syarikat dan pengedar senjata, ketika gesaan agar pelaksanaan langkah yang lebih cepat memandangkan krisis yang semakin meruncing di negara itu.

Sekatan EU dikenakan kepada 19 lagi individu dan entiti, termasuk seorang menteri dan ketua hakim negara, dan merupakan hasil daripada “peningkatan berterusan keganasan dan pencabulan hak asasi manusia yang serius berikutan pengambilalihan tentera dua tahun lalu,” kata Majlis Eropah pada Selasa.

AS telah menyenarai hitam seorang peniaga senjata, Kyaw Min Oo dan Syarikat Sky Aviator miliknya.

Kyaw Min Oo mempunyai hubungan rapat dengan tentera Myanmar dan telah bertindak sebagai orang tengah untuk mengatur lawatan ke Myanmar oleh pegawai tentera asing berpangkat tinggi, menurut satu kenyataan Jabatan Perbendaharaan AS.

Tambahnya, Sky Aviator didakwa telah memudahkan perjanjian senjata bagi pihak tentera Myanmar, termasuk urusan import bahagian-bahagian pesawat.

“Kyaw Min Oo mendapat keuntungan daripada keganasan dan penderitaan yang ditimbulkan oleh tentera ke atas rakyat Burma sejak rampasan kuasa tentera,” kata Brian Nelson, setiausaha Perbendaharaan untuk perisikan kewangan.

Myanmar terjerumus ke dalam krisis apabila pihak tentera di bawah Jeneral Kanan Min Aung Hlaing (foto), merampas kuasa daripada kerajaan Aung San Suu Kyi yang dipilih dalam satu kudeta pada Februari 2021.

Pihak tentera telah menghadapi penentangan bersenjata yang meluas terhadap pemerintahannya dan telah bertindak balas dengan tindakan kekerasan yang kejam.

Lebih 2,400 orang telah terbunuh dalam tempoh dua tahun lalu, menurut kumpulan pemantau Persatuan Bantuan untuk Tahanan Politik, manakala agensi kanak-kanak PBB menganggarkan bahawa sejuta orang telah kehilangan tempat tinggal.

Sekatan EU terbaharu itu dikenakan kepada anggota tentera, ahli Majlis Pentadbiran Negeri (SAC) – badan yang ditubuhkan oleh tentera untuk mengendalikan negara – serta perkhidmatan kehakiman dan penjara.

Turut disenaraihitamkan ialah Tay Za dan Aung Myo Myint, yang telah terlibat dalam perdagangan senjata untuk tentera Myanmar, dan Naing Htut Aung, yang telah membiayai tentera berhubung dengan tindakan keras terhadap Rohingya dan juga membekalkan senjata.

Pakej langkah sekatan terkini itu telah menjadi tanda tarikh pilihan raya umum terakhir di Myanmar apabila Aung San Suu Kyi dan parti Liga Demokrasi Kebangsaan kembali berkuasa dengan kemenangan besar pada November 2020.

Ia merupakan pakej langkah baharu pertama EU sejak Februari.

Secara keseluruhan, 84 individu dan 11 entiti di Myanmar kini berada di bawah sekatan EU, termasuk larangan visa dan pembekuan aset di negara-negara Kesatuan Eropah.

“EU mempunyai dasar yang betul, untuk memotong sumber pendapatan dan senjata kepada tentera Burma, tetapi mereka tidak melaksanakannya dengan cukup pantas,” kata Mark Farmaner, Pengarah Kempen Burma UK dalam satu kenyataan.

“Setiap hari terdapat lebih banyak serangan udara, serangan artileri atau tangkapan, EU perlu sikap yang segera. Memotong akses tentera Burma kepada wang dan senjata akan menyelamatkan nyawa.”

Kempen Burma itu menggesa EU mengenakan sekatan terhadap pembekal bahan api penerbangan ke Myanmar dan mengharamkan syarikat Eropah daripada sebarang penglibatan dalam pembekalan bahan api tersebut ke negara itu.

Kumpulan hak asasi manusia Amnesty International membuat gesaan serupa minggu lalu ketika mengeluarkan laporan yang mendokumentasikan 16 serangan udara yang berlaku antara Mac 2021 dan Ogos 2022 di negeri Kayah, Kayin dan Chin serta di wilayah tengah Sagaing.

Serangan udara itu mengorbankan sekurang-kurangnya 15 orang awam, mencederakan sekurang-kurangnya 36 yang lain dan memusnahkan sebilangan rumah, bangunan keagamaan, sekolah, kemudahan kesihatan dan sebuah kem untuk orang yang kehilangan tempat tinggal.

Dalam dua daripada serangan itu, pihak tentera menggunakan peluru berangkai yang diharamkan di peringkat antarabangsa.

“Sebahagian kecil daripada tindakan yang diambil sebagai tindak balas kepada pencerobohan Ukraine akan menjadi transformatif untuk keadaan di Burma,” kata Kempen Burma itu.

Sumber: Al Jazeera

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia