Animasi Lightyear Haram Ditayangkan Di UAE

Filem Animasi Lightyear Haram Ditayangkan Di UAE | IKRAM

Negara Emiriah Arab Bersatu (UAE) mengumumkan pada Isnin pengharaman filem animasi terbitan Disney dan Pixar Studios, Lightyear, filem pertama yang diterbitkan oleh syarikat produksi utama Amerika yang mengandungi adegan bercium antara dua orang yang sama jantina.

Pejabat Kawal Selia Media, sebuah badan di bawah Kementerian Kementerian Kebudayaan dan Belia UAE mengumumkan di Twitter bahawa:

“Filem animasi Lightyear, yang dijadual dilancarkan pada 16 Jun, tidak dibenarkan ditayangkan di mana-mana pawagam di UAE, tidak dilesenkan untuk tontonan umum di semua pawagam di UAE kerana melanggar piawaian kandungan media negeri.”

Menurut kementerian tersebut, semua filem tertakluk kepada pemantauan serta penilaian sebelum pembentangan mereka kepada umum untuk memastikan kesesuaian kandungan penyiaran berkaitan dengan klasifikasi peringkat umur.

Ketika AFP menghubungi kementerian tersebut, ia tidak segera menjawab permintaan untuk penjelasan mengenai standard yang telah dilanggar oleh Lightyear, walaupun poster filem itu sudah terpampang di jalan-jalan di Dubai.

Larangan itu dibuat enam bulan selepas kerajaan mengumumkan bahawa filem yang ditayangkan di pawagam tidak lagi tertakluk kepada penapisan, tetapi akan dihadkan untuk mengkategorikannya mengikut umur penonton, dengan kategori baharu karya terlarang untuk mereka yang berumur bawah 21 tahun.

Penapisan filem adalah amalan yang meluas di dunia Arab terutamanya di rantau Teluk. Filem yang mengandungi adegan yang dianggap berbahaya kepada moral sering dipotong atau diharamkan secara keseluruhannya.

Terdahulu, pada April lalu, Arab Saudi meminta Disney untuk memotong ‘rujukan LGBTQ’ dalam filem Marvel Doctor Strange in the Multiverse of Madness yang akhirnya tidak ditayangkan di negara itu.

Selain itu, 16 lagi negara di Timur Tengah dan Asia, termasuk Arab Saudi, Mesir, Indonesia dan Lubnan, enggan menayangkan filem Lightyear yang menayangkan aksi bercium seperti pasangan homoseksual.

Dalam pada itu, penerbit filem Lightyear, Jalen Sussman berkata, beliau telah mengandaikan filem itu tidak akan ditayangkan di China, walaupun Disney masih belum menerima maklum balas rasmi daripada pihak berkuasa negara yang memasarkan filem terbesar di dunia itu.

“Kami tidak akan memotong apa-apa, terutamanya sesuatu yang sama pentingnya dengan hubungan yang penuh kasih sayang dan memberi inspirasi yang menunjukkan kepada Buzz apa yang dia hilang daripada pilihan yang dia buat, jadi ini tidak akan dipotong,” dakwa Sussman.

Filem baharu itu mengisahkan masa bertahun-tahun cuba pulang, Buzz Lightyear menyesuaikan diri dengan tentera robot kejam yang diketuai oleh Zorg yang cuba mencuri sumber bahan apinya.

Ia dibintangi pelakon Chris Evans, Kiki Palmer, Del Souls, Taika Waititi, Peter Son, Uzo Aduba, dan James Brolin.

UAE mengharamkan filem itu susulan bersama kempen media sosial yang memaparkan tanda pagar berbahasa Arab #HaramkanTayanganLightyear berikutan filem tersebut akan ditayangkan.

Filem ini termasuk watak wanita Alisha Hawthorne, dengan suara latar pelakon Uzu Aduba, yang ditunjukkan mencium pasangannya dalam kehidupan gay, sama seperti peliwat antara lelaki.

Rangkaian British Sky News melaporkan bahawa studio membenarkan penapis untuk memotong filem dalam pengedaran kandungan global pada masa lalu, termasuk di pasaran Timur Tengah, tetapi negara Arab dan Islam menolak untuk menayangkan filem tidak bermoral seperti ini.

Turut dilaporkan, filem animasi Lightyear haram ditayangkan di Indonesia kerana terdapat babak yang dianggap tidak sesuai sehingga sukar untuk mendapat kebenaran. Sebelum ini, tayangan filem itu dirancang ditayangkan pada 15 Jun 2022, hari ini.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia