Filem Lightyear Pixar: Sinopsis & Fakta Yang Perlu Anda Tahu

Filem Lightyear Pixar: Sinopsis & Fakta Yang Perlu Anda Tahu | IKRAM

Lightyear mengisahkan perjalanan ke angkasa lepas oleh Kapten Unit Perlindungan Alam Semesta, Buzz Lightyear. Dalam perjalanan ke planet asing, Buzz menerima misi berbahaya untuk meneroka planet baharu.

Misi mereka juga cuba digagalkan oleh sekumpulan robot jahat. Pengembaraannya di angkasa juga ditemani oleh seekor kucing bernama Sox.

Chris Evan dipilih sebagai suara latar Buzz Lightyear dalam filem ini. Pelakon yang memainkan watak Captain America ​​ini dipilih kerana ia dianggap mempunyai suara yang bagus serta dramatik dan kelakar.

Buzz dalam filem ini berbeza daripada watak dalam filem Toy Story. Untuk mengelakkan kekeliruan, pelakon suara Buzz untuk kedua-dua filem itu dibuat secara berbeza. Tetapi pakaian angkasawan yang dipakai Buzz dalam Toy Story dan Lightyear adalah sama.

Buzz dalam Toy Story diceritakan sebagai mainan yang boleh hidup dan bercakap. Manakala dalam Lightyear, Buzz adalah manusia sebenar.

Fakta filem Lightyear

1. Jalan cerita yang berbeza

Walaupun wataknya sama, Lightyear sendiri mempunyai jalan cerita yang berbeza daripada filem Toy Story. Filem ini pastinya tidak akan menceritakan pengembaraan mainan hidup.

Lightyear akan menampilkan aksi Buzz Lightyear apabila menerima misi berbahaya di angkasa. Kemalangan yang dibuat oleh sekumpulan robot jahat, menjadi halangan terbesar baginya.

2. Suara latar oleh Chris Evans

Chris Evans diketahui umum sangat terikat dengan watak Captain America. Tetapi rupa-rupanya, pelakon berusia 42 tahun itu turut mengambil bahagian dalam filem Lightyear.

Chris Evans ialah suara watak utama, Buzz Lightyear. Dalam filem sebelum ini (sekuel Toy Story), watak angkasawan itu diisi oleh seorang lagi pelakon popular, Tim Allen.

Penerbit, Galyn Sussman mendedahkan sebab mengapa Buzz Lightyear tidak lagi diisi oleh Tim Allen. 

“Pihak kami memerlukan bunyi baharu yang kedengaran lebih dramatik dan mempunyai sentuhan komedi.”

Maka, Chris Evans dianggap sesuai sehingga dia dipilih untuk menyuarakan Buzz Lightyear dalam filem Lightyear.

3. Buzz Tanpa Penutup Kepala

Peminat Toy Story pasti agak terkejut apabila melihat filem Lightyear ini. Sebabnya, Buzz menunjukkan muka dan kepalanya yang selalunya tertutup. Setakat ini, Buzz sentiasa dilihat memakai penutup kepala berwarna ungu. Dia juga sering muncul dengan topi keledar angkasa atau tanpa topi keledar angkasa.

Sebagaimana yang dibocorkan dalam treler Lightyear suatu ketika dahulu, Buzz mengeluarkan penutup kepala berwarna ungu itu. Watak ini juga beberapa kali dilihat dalam pakaian kasual dan tidak memakai kostum angkasawan.

4. Bukan Sekuel Toy Story

Filem ini bukanlah kesinambungan atau sekuel kepada filem-filem terdahulu. Ia hanya menceritakan perjalanan hidup angkasawan Buzz Lightyear dan pengembaraannya di sekitar angkasa lepas.

5. Filem Lightyear diharamkan di beberapa negara

Walt Disney tidak berjaya menerima kebenaran untuk menayangkan Lightyear di beberapa negara Asia dan Timur Tengah. Sumber berkata, filem itu juga tidak mungkin ditayangkan di China, pasaran filem terbesar dunia.

Ini dipercayai kerana Lightyear menonjolkan elemen berkaitan LGBT melibatkan watak renjer angkasa wanita bernama Alisha yang membina keluarga, juga dengan seorang wanita.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia