Wawasan Kemakmuran Bersama 2030: Pendakwah perlu diberi peranan aktif

Dengan matlamat mewujudkan taraf hidup yang lebih baik untuk semua rakyat menjelang 2030, WKB 2030 adalah satu usaha kerajaan untuk mengukuhkan kestabilan politik, meningkatkan kesejahteraan negara dan menyatukan semua rakyat negara ini.

 

Dengan bermulanya usaha ke arah mencapai WKB 2030 pada tahun ini, marilah kita meneliti satu perspektif yang mungkin jarang disebut dalam konteks pembangunan negara.

 

Perspektif baru ini ialah berkenaan dengan peranan pendakwah, khasnya berkait dengan usaha WKB 2030 untuk mengukuhkan kestabilan politik, meningkatkan kesejahteraan negara dan menyatukan semua rakyat.

 

Persepektif yang ingin dikemukakan di sini juga berkait dengan objektif ketiga WKB 2030 untuk mewujudkan negara yang bersatu, makmur dan bermaruah agar dapat menjadi paksi ekonomi di rantau Asia.

 

Sedia maklum walaupun kita ingin mencapai kemajuan fizikal dan infrastruktur setara dengan negara-negara maju di Barat mahupun di Timur, namun budaya dan tatasusila mereka bukanlah sudut yang ingin kita ikuti atau contohi sepenuhnya.

 

Tidak dinafikan, terdapat banyak budaya baik yang kita boleh contohi,  seperti budaya membaca, menjaga kebersihan, kegigihan dalam mencari rezeki, produktiviti yang tinggi, penyelidikan dan inovasi dan lain-lain.

 

Namun, pada masa yang sama, kita sedia maklum negara-negara maju di Barat mahupun di Jepun, Korea Selatan dan Hong Kong mengalami krisis dan masalah sosial mereka yang tersendiri.

 

Antara lain, permasalahan yang berlaku di negara-negara tersebut adalah diakibatkan dasar kerajaan yang terlalu menekankan pembangunan material dan perkembangan ekonomi dari sudut yang sempit, seperti pertumbuhan KDNK.

 

Hanya dekad-dekad terakhir ini barulah mereka menyedari pentingnya aspek-aspek lain, terutama yang berkait dengan pembangunan sumber manusia dan modal insan.  

 

Semenjak puluhan tahun, sarjana dan pakar telah mengemukakan definisi dan konsep masyarakat maju dan membangun. Antara konsep yang paling lengkap adalah yang diperkenalkan oleh Amartya Sen, seorang pemenang anugerah Nobel Ekonomi dan juga Mahbub ul Haq, seorang ahli ekonomi terkenal dan juga mantan Menteri Kewangan Pakistan.

 

Amartya Sen memperkenalkan konsep pembangunan ialah kebebasan (development as freedom) dalam pelbagai aspek untuk mengembangkan potensi setiap manusia ke tahap yang terbaik.

 

Mahbub ul Haq pula memperkenalkan konsep yang meletakkan manusia sebagai fokus dalam dasar pembangunan (human development).  Konsep-konsep ini memberi perspektif segar yang lebih menyeluruh berbanding perspektif klasik dasar pembangunan yang menekankan aspek pendapatan (income) semata-semata.

 

Apabila digabungkan, kedua-dua konsep ini memberi satu asas yang kukuh bagi penggubal dasar merangka inisiatif-inisiatif pembangunan berdasarkan realiti dan keperluan di negara masing-masing.

 

Apa peranan pendakwah dalam mencapai WKB2030?

  

Sebelum menjawab persoalan ini, kita perhatikan dahulu maksud pendakwah. Menurut Mufti Wilayah Persekutuan dalam Bayan Linnas beliau, pendakwah ialah orang yang memikul tanggungjawab dalam menyampaikan seruan dakwah.

 

Definisi dakwah pula termasuk menyeru manusia kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Kegiatan dakwah melibatkan pembentukan individu, masyarakat dan negara untuk melahirkan masyarakat yang adil dan sejahtera.

 

Dengan kata lain, dakwah ialah usaha untuk melahirkan masyarakat dan negara yang cemerlang, masyarakat yang harmoni, bersatu padu serta saling hormat menghormati di antara satu sama lain termasuk dalam konteks masyarakat majmuk di Malaysia.

 

Sehubungan itu, peranan pendakwah untuk mencapai WKB 2030 sangat penting kerana usaha dakwah bertepatan dengan usaha WKB 2030 untuk mengukuhkan kestabilan politik, meningkatkan kesejahteraan negara dan menyatukan semua rakyat.

 

Usaha dakwah juga dapat membantu mencapai objektif WKB 2030 untuk mewujudkan negara yang bersatu, makmur dan bermaruah.

 

Untuk memainkan peranan yang berkesan dalam WKB 2030, pendakwah mestilah dilatih untuk menjadi pendakwah millenial yang versatile dan mempunyai kemahiran yang sesuai dengan dunia hari ini yang kompleks dan bercirikan volatility, uncertainty, complexity and ambiguity (VUCA).

 

Selain kefahaman asas Islam yang mantap, pendakwah mestilah mampu menarik pelbagai lapisan masyarakat termasuk golongan muda dan juga golongan bukan Islam dengan risalah (mesej) murni yang dibawa, sesuai dengan peredaran zaman.

 

Jauh daripada kefahaman agama yang jumud dan sempit, pendakwah yang diperlukan negara kita mestilah boleh berperanan untuk menggalas prinsip-prinsip berkaitan di dalam WKB 2030, khususnya:

 • Masyarakat Peribelajar
 • Model Kesepaduan Sosial
 • Integriti dan tadbir urus yang baik
 • Perpaduan dalam kepelbagaian

 

Untuk mencapai hasrat ini, pihak kerajaan diharap dapat memainkan peranan untuk melatih golongan pendakwah yang mempunyai ciri-ciri di atas, bersesuaian dengan konteks, realiti dan cabaran yang dihadapi di negara ini.

 

Di sini, kita mengharapkan berlakunya sinergi dan penyelarasan di antara WKB 2030 dan Dasar Negara Rahmah yang telah diluluskan kabinet baru-baru ini.

 

Dasar Negara Rahmah menggariskan ciri-ciri sebuah negara yang dinaungi dengan pentadbiran dan kepemimpinan yang berintegriti, tadbir urus baik, memiliki masyarakat yang berilmu, berakhlak dan penyayang.

 

Aspirasi Blueprint Negara Rahmah pula seiring dengan matlamat WKB 2030 dan agenda antarabangsa 17 Matlamat Sustainable Development Goals (SDGs).

 

Blueprint ini meletakkan lima prinsip Maqasid Syariah iaitu menjaga agama, nyawa, akal, keturunan dan harta sebagai prinsip panduan bagi memastikan segala perancangan dan hala tuju bergerak seiring dengan syariat Islam.

 

Ringkasnya, peranan pendakwah yang berketrampilan dan kontemporari sangat penting dalam usaha untuk mencapai matlamat WKB2030.

 

Sehubungan itu, diharap pihak kerajaan dapat menggembleng dan melatih lebih ramai pendakwah yang mampu menangani cabaran semasa yang dihadapi masyarakat.

 

Tujuannya tidak lain demi meningkatkan kesejahteraan rakyat pelbagai kaum dan mewujudkan perpaduan dan keharmonian di negara ini.

 

Penulis, Mohammad Abdul Hamid adalah lulusan Sarjana Polisi Awam Universiti Malaya dan Sarjana Falsafah Universiti Cambridge

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

 • 5-7 April 2024
 • Ahmad Shahimi Senawi (0124061444)

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

 • 5-7 April 2024
 • Us Rozi Abu (0103535159)

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

 • 5-7 April 2024
 • Ruzinoor Che Mat (0194726820) Khairussani Farid (0132227380)

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Dr Mohamad Heerwan Peeie (010-9112045)

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Faisal (0129725464) & Nazilah (01110540165)

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

 • 5 - 6 April 2024
 • Faisal (0129725464)

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

 • 30 - 31 Mac 2024
 • Ustaz Muhamad Faiz bin Muhd Fadhil 019-4102067

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia