Wanita kuasai parlimen tempatan Switzerland!

Berdasarkan pengumuman keputusan pilihan raya parlimen tempatan kanton Neauchatel (Canton of Neuchatel) pada Ahad, 18 April lalu, kini terdapat 58 wanita dan 42 lelaki yang mewakili parlimen di kanton Neauchatel dan ini menjadi sejarah terpenting bagi negara Switzerland.

 
Apakah yang menyebabkan situasi tersebut berlaku?
 

Menurut ahli politik Claude Longchamp, revolusi yang berlaku di Neuchatel adalah sesuatu yang tidak dijangka. Pada tahun 2013, parlimen tempatan kanton ini hanya merangkumi 23 peratus wanita, dan pada tahun 2017, peratusan mereka tidak melebihi 34 peratus.

 

Secara keseluruhan, nisbah ini mendekati rata-rata Swiss, tetapi perwakilan wanita kini melonjak tanpa disangka dengan peningkatan 24 peratus. Namun, apakah yang sebenarnya berlaku di Switzerland terutamanya di Neuchatel?

 

Ini kerana ia adalah satu rekod baharu di Switzerland.

 

Laporan statistik pilihan raya melaporkan di Switzerland sejak 2019, berulang kali mengesahkan gelombang peningkatan baru dalam perwakilan politik bagi kaum wanita. Di peringkat persekutuan pula, wanita di dewan parlimen (Dewan Perwakilan Rakyat) pada masa ini,  mempunyai perwakilan 42 peratus, sementara peratusan ini di ruang atas (Senat) adalah 26 peratus.

 

Perbezaan perwakilan wanita di dua dewan parlimen disebabkan oleh undang-undang hak memilih. Hak perwakilan berkadar yang diterapkan dalam pemilihan Dewan Perwakilan memudahkan penyertaan wanita ke parlimen di negara itu.

 

Ini sebagaimana yang dibuktikan oleh para penyelidik dalam kajian yang diterbitkan oleh Pusat Demokrasi di Araouar pada awal bulan ini.

 

Kadar perwakilan wanita tertinggi di peringkat kanton telah dilihat sebelumnya di Katon Basel (42 peratus – 2020), Zurich (40.6 peratus – 2019) dan Basel luar bandar (40 peratus – 2019). Semua Kanton (atau semi-Kanton) adalah bandar.

 

Kadar tertinggi adalah yang dicatatkan baru-baru ini di majlis perbandaran. Menjelang November 2020 tahun lalu, peratusan di ibu negara Bern mencapai 70 peratus mencatat trend yang jelas. Sejak itu, Lausanne dan Fribourg mengikuti dengan majoriti wanita di kedua-duanya.

 

Gelombang baru wanita

 

Dinamik ini bermula pada tahun 2019 ketika Switzerland mengadakan protes kedua dalam sejarahnya. Sejak itu, diskriminasi terhadap wanita dalam ekonomi, masyarakat dan politik semakin menjadi topik perbahasan dalam masyarakat.

 

Memang benar bahawa indikator tidak menunjukkan perubahan revolusioner, tetapi sudah ada transformasi kumulatif yang berterusan hingga mendatangkan impaknya.

 

Berkenaan dengan kesetaraan, dapat disimpulkan bahawa masalah ini telah mencatat kemajuan dalam bidang politik seperti yang ditunjukkan oleh sebuah kajian yang dilakukan oleh University of Lausanne.

 

Dalam sektor awam, perubahannya tidak begitu penting namun tetap dapat dilihat dengan jelas, sementara sektor swasta tetap tidak terjejas oleh perubahan semasa yang ada. Namun, dalam bidang politik, peringkat persekutuan adalah kriteria utama. Pilihan raya kerajaan persekutuan 2018 sebagai permulaannya.

 

Pada masa itu, seorang wanita terpilih untuk menggantikannya dalam kerajaan nasional yang dianggotai tujuh orang. Sejak itu, Parti Sosialis, Parti Pusat (sebelumnya Kristian Demokrat) dan Parti Liberal Demokrat semuanya memiliki barisan wanita dalam kerajaan persekutuan.

 

Menyahut panggilan Helvetia

 

Gerakan Helvetia Call! menganggap hubungan luar sebagai sebahagian daripada feminisme baru. Organisasi ini menjalankan kerja meningkatkan kesedaran non-partisan, yang berkaitan dengan pembentukan kumpulan tekanan dan kefahaman yang kuat untuk wanita.

 

Kerana usaha gigih gerakan ini, peratusan wanita dalam daftar pemilih meningkat dengan ketara yang mana sebelum pilihan raya Senat yang lalu, peratusan ini ditetapkan pada sepertiga dan kemudian melonjak menjadi lebih daripada 40 peratus. Sesungguhnya usaha ini membuahkan hasil yang memihak kepada mereka.

 

Peratus perwakilan wanita tertinggi adalah sebelumnya iaitu pada tahun 2019 dalam senarai pilihan raya Parti Sosialis, diikuti oleh Parti Hijau dan Parti Hijau Liberal. Dan setelah mereka, Parti Liberal Radikal, Parti Rakyat Swiss dan Parti Demokratik Kristian (sekarang dikenali sebagai Parti Pusat).

 

Sebaliknya, terdapat juga perubahan dalam pemilihan. Pada tahun 2019, kadar calon wanita dipilih untuk pertama kalinya melebihi daripada calon lelaki. Inilah yang mendorong semangat aktivis yang mana pergerakan Helvetia Calls! bermula. Ia juga aktif di kanton-kanton. Neuchatel adalah salah satu kisah kejayaan ini.

 

Perkara itu tentunya berkait dengan komposisi daftar pemilih pada awalnya. Rata-rata mereka terdiri daripada 40 peratus wanita dengan mengambil kira perbezaan yang terkenal antara kiri dan kanan, iaitu memilih lebih banyak wanita di parti sayap kiri dan lebih sedikit di kem sayap kanan.

 

Kemudian ditambahkan ke pautan tingkah laku luaran pilihan raya. Parti Hijau, 78 peratus daripada semua pemenang pilihan raya baru-baru ini menjadi wanita, sementara jumlah mereka dalam Parti Hijau Liberal adalah 75 peratus.

 

Bagi Parti Sosialis pula, wanita mewakili 71 peratus, dan bahkan di Parti Pekerja dan Rakyat, kita melihat bahawa mereka merupakan 63 peratus. Jadi terdapat banyak sektor pengundi yang secara sedar berat sebelah memilih wanita daripada semua calon.

 

Bagi Parti Pusat, peratusan yang sesuai tetap pada seperempat, sementara Parti Rakyat Swiss sekitar 38 peratus dan Parti Liberal Radikal dianggarkan 41 peratus.

 

Perbandingan global

 

Setelah kesukaran yang menyertai permulaan perwakilan wanita dalam pilihan raya, Switzerland berjaya mengejar ketinggalan. Menurut statistik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), pautan luaran berada di kedudukan ke-20 global sejak 2021 dan ini dari segi perwakilan popular di peringkat nasional.

 

Keretakan dalam masyarakat patriarki akibat perang seperti yang terjadi di Rwanda, masyarakat secara sedar melabur dalam kepelbagaian untuk mempromosikan demokrasi seperti yang berlaku di New Zealand.

 

Bagi Switzerland, satu atau dua penjelasan ini mungkin berlaku yang mana perubahan iklim telah menggegarkan politik nasional. 100 tahun kebelakangan ini menyaksikan pilihan raya di Switzerland tidak stabil, tidak seperti di tahun 2019.

 

Oleh itu, usaha yang dilakukan pelbagai pihak untuk meningkatkan perwakilan wanita adalah sebahagian daripada program kepelbagaian mereka.

 

Peningkatan feminisme dalam kalangan pengundi

 

Penyelidikan yang berkaitan dengan pilihan raya menunjukkan kesan perubahan persekitaran. Pada tahun 2019, trend pengundi wanita di Switzerland beralih ke kiri, sebagaimana tinjauan pendapat nasional yang dilakukan oleh University of Lausanne.

 

Seterusnya, 46 peratus wanita telah memilih Parti Sosialis, Parti Hijau atau Parti Hijau Liberal. Bagi lelaki, peratusan mereka yang memilih aliran ini hanya sepertiga.

 

Apabila komponen wanita daripada pengundi kiri sederhana meningkat, begitu juga tingkah laku pemilihan lelaki dalam spektrum politik ini.

 

Terdapat satu kajian yang dilakukan pada pilihan raya Zurich Cantonal 2019, menyatakan hubungan luaran menunjukkan hal ini dengan tepat. Kajian ini yang dilakukan oleh University of Zurich menunjukkan bahawa pengundi dari Parti Sosialis, Parti Hijau dan Parti Hijau khususnya lebih memilih calon wanita.

 

Kesan sampingan pilihan raya baru

 

Dengan semua perkara tersebut, penjelasan khas diperlukan untuk lompatan besar yang berlaku dalam pemilihan di kanton Neuchatel. Dan itu benar-benar ada, kanton yang terletak di kaki Gunung Jura itu meminda undang-undang pemilihannya bermula dengan pilihan raya tahun ini.

 

Sebelum itu, undang-undang tersebut dibezakan oleh idea perwakilan wilayah dengan pemilihan enam daerah yang terkenal dengan sistem. Tujuannya adalah untuk menghubungkan pemenang pilihan raya dengan pengundi tempatan.

 

Namun, warga Neuchatel kini telah terpisah dari kawasan pemilihan ini. Oleh itu, pencarian adalah untuk keperibadian tempatan di kanton itu yang dapat membentuk identitinya. Bagi keseimbangan wilayah, ia akan dicapai kemudian diguna pakai di bawah undang-undang pilihan raya baru ini.

 

Tetapi apa yang berlaku? Kesan tambahan telah muncul. Tujuan di Neuchatel adalah untuk mencapai keseimbangan antara wilayah dengan kepentingan yang sangat mencabar. Namun, sistem pemilihan baru memberi kesan yang jelas terhadap gender perwakilan dalam bidang politik. 

 

Politik domestik bersifat lelaki. Semakin mendominasi politik di kanton, semakin besar kesan faktor pemilihan perwakilan yang mana para pengundi lebih memilih untuk memilih lelaki yang mempunyai kesan yang menonjol dalam lingkungan sekitarnya.

 

Semakin besar usaha perwakilan bukan tempatan, semakin besar peluang wanita memperoleh perwakilan yang sama atau lebih baik daripada lelaki.

 

Dan tentunya, ini bukan sesuatu yang menghairankan pada era baru ini!

 

Perang sebagai pertolongan

 

Dua tragedi besar mendorong hak suara wanita di Eropah dan seterusnya. Setelah berjuta-juta orang terbunuh dalam Perang Dunia Pertama dan Kedua, wanita diizinkan untuk bergabung dan bersama dalam membangunkan kembali masyarakat, sementara anak lelaki, suami serta ayah mereka bertempur di barisan hadapan.

 

Dalam sebuah buku yang ditulis sejarawan Leslie Hume menjelaskan bahawa:

“Undi itu lebih dari sekadar ganjaran untuk tindakan perang; yang penting ialah penyertaan wanita dalam perang membantu menghilangkan ketakutan mengenai penglibatan wanita ke khalayak ramai.”

 

Selepas tahun 1945, segelintir negara Eropah terus menolak hak wanita untuk memilih dan Switzerland adalah di antaranya walaupun terdapat banyak petisyen kepada kerajaan antara tahun 1886 dan 1929 yang ditolak!

 

Switzerland letaknya bersempadan dengan Jerman, Perancis, Itali, Austria dan kerajaan kecil Liechtenstein. Masyarakat Switzerland berbilang bahasa dan terdapat empat bahasa rasmi iaitu bahasa Jerman, Perancis, Itali dan bahasa Romansh yang kurang dikenali.

 

Tahukah kita bahawa Switzerland kaya dengan sejarah sebagai sebuah negara yang neutral tanpa mengira zaman perang atau damai, dan tidak pernah terlibat dalam perang terhadap kuasa asing sejak tahun 1815! 

 

Rentetan daripada itu, Switzerland dijadikan tuan rumah kepada pelbagai pertubuhan antarabangsa seperti PBB, walaupun ibu pejabatnya di New York, namun wujud beberapa jabatannya di Switzerland.

Bagaimana dengan peratusan wanita menjadi wakil rakyat dan hak wanita di negara kita?

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia