Varian baru serang Indonesia, atasi India

Negara jiran kita, Indonesia telah mengatasi India sebagai pusat varian baru Asia bagi Covid-19 dengan jangkitan harian melebihi 40,000 selama dua hari berturut-turut dan para pegawai kesihatan memberi amaran bahawa varian Delta itu merebak di luar Pulau Jawa yang paling padat penduduknya.

 

Kuasa ekonomi terbesar Asia Tenggara itu dilapor merekodkan 47,899 kes baharu, seterusnya menjadikan ia rekod tertinggi berbanding 40,427 kes pada hari sebelumnya dan kes di negara India menurun kepada 32,906 daripada 37,154.

 

Lebih membimbangkan, walaupun mempunyai lebih banyak jangkitan setiap hari, jumlah penduduk Indonesia yang berjumlah 270 juta bersamaan seperlima daripada jumlah penduduk India.

 

Menurut ourworldindata.org, negara Indonesia mempunyai sekitar 132 kes per juta orang, berbanding dengan India sebanyak 26 pada Ahad baru-baru ini.

 

Walaupun jumlah kematian harian pada hari Selasa (864) kurang separuh daripada India (2,020), jumlah kematian per kapita Indonesia lebih tinggi iaitu rata-rata 3 per juta orang, dibandingkan dengan kurang dari satu orang di negara Asia Selatan itu.

 

Angka-angka tersebut tidak memperlihatkan jumlah rekod saringan dan penjejakan yang buruk di Indonesia. Kadar positif kes Asia Tenggara dari segi peratusan jangkitan yang disahkan daripada orang yang melakukan saringan telah melonjak sekitar 30 peratus sejak seminggu yang lalu, manakala angka untuk India sebanyak 2 peratus.

 

Secara kumulatif, jumlah kes koronavirus yang disahkan di India masih merupakan yang tertinggi di Asia dengan 30.9 juta kes dan 410,784 kematian pada hari Selasa, diikuti oleh Indonesia dengan 2,615,529 kes dan 68,219 kematian.

 

Namun, angka India terus menurun dari puncak pada bulan Mei dan wabak terburuk yang merebak di Indonesia sejak awal tahun ini belum menunjukkan tanda-tanda surutnya.

 

“Kadar penggunaan katil untuk pesakit Covid-19 di 12 provinsi telah melebihi 70 peratus – separuh daripadanya di Jawa dan selebihnya di pulau-pulau besar Indonesia lainnya,” kata Menteri Kesihatan Indonesia, Budi Sadikin pada Selasa.

 

Menurutnya lagi, di ibu kota negara, Jakarta, peningkatan penghuni mencapai 90 peratus walaupun baru-baru ini beberapa fasiliti ditukar menjadi hospital hanya untuk pandemik yang terjadi ini.

 

“Kerajaan sedang mempersiapkan senario di mana kes dapat meningkat 30 peratus dalam dua minggu ke depan dan mempercepat di wilayah lain. Langkah-langkahnya termasuk menukar katil hospital yang lebih kerap menjadi kemudahan rawatan untuk Covid-19,” kata Sadikin.

 

Sebelumnya pada awal tahun ini, kerajaan telah menetapkan 30 peratus daripada 400,000 katil hospital di seluruh negara untuk rawatan Covid-19, tetapi dengan cepat dipenuhi setelah selesai cuti Aidilfitri pada bulan Mei dan ketika ketegangan varian Delta yang lebih cepat merebak ke seluruh negara itu.

 

“Di seluruh negara masih ada katil pesakit lagi, tetapi kes di beberapa wilayah Jakarta sudah sangat tinggi kerana varian ini sangat melaju,” kata Sadikin pada sidang media baru-baru ini.

 

Menurutnya, varian Delta itu masih terkawal di Jawa, tetapi beliau melihatnya sangat merebak di luar Jawa – Lampung, Kalimantan Timur, Sumatera Selatan, Papua Barat, Kepulauan Riau dan Bengkulu.

 

Dalam pada itu, beliau turut memberitahu bahawa Indonesia sedang melalui situasi kekurangan doktor, petugas kesihatan, oksigen dan ubat untuk Covid-19.

 

Sebagaimana yang diketahui, varian Delta B.1.617 pertama kali dikesan di India dan kini dilaporkan telah merebak ke lebih 100 negara. Varian ini telah mencetuskan ‘tsunami Covid-19’ di India sehingga sistem perkhidmatan kesihatan di negara itu hampir lumpuh.

 

Kini, Delta telah menjadi varian dominan di United Kingdom serta beberapa negara lain seperti Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka dan Indonesia. Selain dikenali sebagai ‘Super Strain,’ varian Delta dilaporkan 60 peratus lebih cepat merebak dan membawa lebih banyak kematian.

 

Di Malaysia, hasil penjujukan genom telah mengesan 40 kes jangkitan varian Delta setakat 30 Jun lalu.

 

Bermula 24 Mei lalu, semua pengembara (rakyat tempatan sahaja) yang masuk ke Malaysia dari India, Bangladesh, Sri Lanka dan Pakistan perlu menjalani kuarantin wajib selama 21 hari di pusat-pusat kuarantin yang ditetapkan kerajaan.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia