Ukir nama di Singapura

Sekolah berkenaan berjaya memenangi semua kategori dipertandingkan melibatkan penyertaan 23 sekolah membabitkan 163 peserta dari tiga negara iaitu Malaysia, Singapura dan Indonesia sementara Myanmar sebagai pemerhati. 

Pingat emas diperoleh dalam kategori Maze Solving, Creative Robot dan Robot Theather Performance, manakala pingat perak pula kategori Brick Speed, Aerial Robot, Maze Solving dan Soccer.

Pasukan sekolah berkenaan turut memenangi anugerah khas dalam Animation Robotic yang dipersembahkan Multazam Mohamed Hanifa.

Pengurus pasukan, Nur Artika Abas berkata, pasukannya yang terdiri daripada 12 murid dari darjah 4, 5 dan 6 hanya membuat persiapan kurang dua minggu untuk menyertai pertandingan.

Menurutnya, dia tidak meletakkan harapan tinggi untuk pertandingan itu sebaliknya sekadar mahu menimba pengalaman memandangkan Kelab Robotik sekolah itu baru ditubuhkan sekitar tahun lalu.

“Tahun lepas kita ditawarkan menyertai pertandingan di Korea namun atas faktor kos dan jarak, kami tidak menyertainya. Januari lalu pula, kami sekali lagi terima tawaran bagi pertandingan Robotic di Singapura, jadi kami ambil peluang itu untuk timba pengalaman.

“Kami tak letak sasaran untuk menang memandangkan peserta lain ada yang berlatih antara tiga hingga empat tahun untuk pertandingan ini, sedangkan kami masih baru…kebanyakan murid tiada asas dan sertai kelab hanya atas dasar minat,” katanya.

Nur Artika berkata, kemenangan itu memberikan semangat buat pasukan sekolah bagi melakar lebih banyak kejayaan dengan menyasarkan beberapa pertandingan pada tahun ini dan berikutnya.

“Kita sasar mahu sertai setiap satu pertandingan di peringkat antarabangsa, kebangsaan, negeri dan universiti. Dalam masa sama, kami kena cari pelapis bagi menggantikan tujuh murid darjah 6 yang akan ke sekolah menengah tahun hadapan.

“Untuk pertandingan di Singapura sahaja sebanyak RM25,000 digunakan bagi kos perjalanan, pengurusan dan penginapan yang dibiayai murid sendiri dibantu PIBG, guru-guru, syarikat swasta serta orang perseorangan. Untuk kit robot dan drone setiap satu saja bernilai RM2,500,” katanya.

Sementara itu, seorang peserta, Rufaydah Dr Maszlee berkata, memenangi dua pingat emas melalui kategori Super Maze Solving dan Robot Creative sememangnya tidak dijangkakan.

“Saya dengan kawan berlatih hanya dalam dua minggu saja melalui tunjuk ajar guru, jadi kami tak harapkan kemenangan, cukup sekadar mengutip pengalaman dan tengok kit dari negara lain.

“Tapi bila menang…kami jadi lebih bersemangat sebab usaha kami berbaloi selain dapat harumkan nama sekolah dan negara. Saya harap kemenangan ini jadi inspirasi kepada kawan-kawan lain untuk masuk bidang robotik sebab ia sangat menyeronokkan,” katanya.

Tarikh: 21 Mac 2016
Sumber: Sinar Harian | http://goo.gl/yPJS4Y

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia