Deklarasi Balfour: UK dituntut mohon maaf

Kes rasmi pertama telah difailkan di hadapan mahkamah United Kingdom (UK) terhadap kerajaannya untuk memohon maaf atas Deklarasi Balfour yang berusia 104 tahun.

 

Perkara itu diumumkan oleh masyarakat Palestin dari pelbagai aliran politik di UK berkaitan deklarasi itu yang telah menyumbang kepada jenayah perkauman terbesar terhadap perpindahan dan pelarian.

 

Ramai tokoh Palestin, ahli perundangan, ahli akademik, dan beberapa ahli parlimen menyertai mesyuarat yang dipengerusikan oleh Duta Palestin ke UK, Husam Zomlot dan ahli perniagaan Palestin, Munib al-Masry.

 

Pertemuan itu menyaksikan pembentangan butiran terpenting projek Zionis dan permulaannya dengan kerjasama pihak British melalui ucapan oleh Ghada al-Karmi.

 

Dalam pada itu, peguam UK, Ben Emerson, membentangkan fail kes dan semua fakta serta dokumen yang berkaitan dengan penglibatan Britain melalui tanggungjawab langsungnya terhadap situasi di wilayah Palestin dalam tempoh sebelum 1948, ketika ia bertanggungjawab terhadap negara itu.

 

Sekumpulan delegasi dari masyarakat Palestin juga menyampaikan petisyen rasmi ke ibu pejabat Perdana Menteri Britain, menuntut kerajaan memohon maaf secara rasmi terhadap Deklarasi Balfour.

 

Justeru, dapat dilihat sebilangan tokoh Palestin di UK melontarkan pandangan mengenai langkah ini dan langkah-langkah praktikal yang perlu dilaksanakan untuk mengembalikan hak rakyat Palestin dan menamatkan penjajahan Zionis di wilayah Palestin.

 

Tidak cukup dengan maaf!

 

Jurucakap media Persatuan Ulama Palestin, Dr Hafez al-Karmi, memberitahu bahawa permohonan maaf tidak cukup.

 

“Tetapi kami akan terus menuntut Britain untuk mengakui jenayahnya, memohon maaf atasnya, dan memberikan pampasan material dan moral kepada rakyat Palestin sebagai balasannya.”

 

Beliau bertegas bahawa tuntutan Palestin perlulah melangkaui permintaan maaf kepada keperluan untuk Britain membetulkan fakta sejarah ini dengan berdiri di sebelah rakyat Palestin yang menjadi mangsa, tidak berdiri di sebelah algojo (Zionis Israel).

 

“Kami akan terus menuntut permohonan maaf ini sehingga hari itu tiba apabila Britain dan entiti tiruannya di bumi Palestin dipertanggungjawabkan atas jenayah ini,” kata al-Karmi.

 

Menurutnya, Britain adalah faktor penting dalam menyebabkan bencana kepada rakyat Palestin, kerana tanah mereka diduduki, dan majoriti anak-anaknya masih kehilangan tempat tinggal serta menjadi pelarian di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza.

 

“Semua cara harus digunakan untuk mendapatkan permohonan maaf Britain ini,” tegasnya.

 

Beliau turut menyatakan tentang janji yang tidak menyenangkan, yang dianggap sebagai jenayah terhadap rakyat Palestin.

 

“Sama ada dengan memfailkan kes undang-undang di hadapan mahkamah Britain untuk mendapatkan permohonan maaf ini berdasarkan kuasa undang-undang Britain, atau menggerakkan pendapat umum Britain bagi menyokong perjuangan Palestin serta mempengaruhi kerajaan Britain untuk meminda dasar yang tidak adil terhadap perjuangan Palestin.”

 

Selain itu tegasnya, pihaknya berusaha untuk mengambil bahagian dalam institusi kesatuan awam, buruh dan kerja profesional yang mempunyai pengaruh yang kuat di Britain, atau menggunakan kertas ekonomi milik negara Arab dan Islam untuk memberi tekanan kepada Britain khususnya dan Barat amnya.

 

Dengan cara terhormat

 

“Rakyat Palestin mempunyai hak untuk menuntut permohonan maaf dan juga pampasan daripada Britain, yang membuka jalan kepada malapetaka, pendudukan tanah mereka dan perpindahan dari rumah mereka sendiri, seterusnya, Britain mesti bertindak balas secara terhormat terhadap tuntutan ini,” tegas seorang ahli akademik dan aktivis politik Palestin, Dr Azzam al-Tamimi.

 

Beliau menyeru rakyat Palestin untuk meneruskan perjuangan dalam semua bentuknya, daripada penentangan kepada cara protes agar menyumbang kepada perubahan imbangan kuasa yang memihak kepada mereka.

 

“Sebagaimana ramai yang telah melalui pengalaman yang sama dari Algeria ke Vietnam hingga Afrika Selatan.”

 

Beliau turut memberi amaran kepada pendudukan Zionis dan penyokongnya, termasuk Britain, bahawa sesuatu akan menimpa mereka, dan dunia sedang bangkit, dan kebangkitannya adalah syarat untuk pembebasan Palestin, dengan bukti bahawa revolusi Arab Spring telah melenyapkan tidur Zionis dan sekutu mereka.

 

“Dan kitaran serta pusingannya akan tiba jua.”

 

Perjanjian batal

 

Ketua Yayasan Cordova, Dr Anas al-Tikriti menyarankan bahawa permohonan maaf rasmi mesti dilakukan dan menjadi mukadimah yang besar serta akibat yang menyusul bagi memulihkan hak rakyat Palestin, menghapuskan pendudukan Zionis di tanah Palestin dan menamatkan keseluruhan projek Zionis.

 

“Kami berusaha untuk menggerakkan kempen dan pakatan untuk menunjukkan tahap keburukan jenayah dan pelanggaran yang berlaku, pembunuhan, pemindahan dan rampasan tanah,” sambil menambah permohonan maaf Britain tidak akan berbaloi untuk menamatkan pendudukan Zionis.

 

Tetapi tegasnya, mereka mestilah berusaha untuk itu dan mendesaknya untuk digunakan sebagai kad politik perundingan dan undang-undang yang dengannya hak-hak dipulihkan, kerana segala-galanya yang dibina atas Deklarasi Balfour adalah secara palsu.

 

“Mungkin mengambil masa yang lama untuk perkara ini berlaku, tetapi usaha untuk terus mencapainya adalah perlu, lebih-lebih lagi zaman dan era berdasarkan kepalsuan ini tidak mempunyai nilai.”

 

Dalam pada itu, beliau menegaskan bahawa pendudukan ini, Britain dan semua rakan kerjasama akan menghadapi kemarahan rakyat Palestin, kerana apa yang berlaku dalam pertempuran Saif al-Quds adalah petanda bahawa rakyat Palestin tidak akan lupa, bahawa generasi itu akan kekal pada perjanjian untuk mengembalikan hak penuh rakyat Palestin.

 

“United Kingdom harus memahami makna sejarah, bahawa empayar, di mana matahari tidak terbenam, telah menjadi sebuah pulau terpencil yang jauh dari konteks Eropahnya, malah di utaranya, Scotland menuntut pemisahan, untuk menjadi England dan Wales,” sindir al-Tikriti tegas.

 

Justeru, Britain mesti mengakui kesilapan besar yang telah dilakukannya kerana janji ini, kerana jenayahnya masih wujud akibat penderitaan dan tragedi Palestin yang berterusan kerana janji palsu ini.

 

“Jika segala-galanya berlaku dalam konteks ini tidak ditinjau, hari akan datang semua orang yang mengambil bahagian dalam perjanjian ini dan yang berdiri di belakangnya serta menyokongnya mendapati penuh penyesalan.”

 

Tidak akan terhenti

 

“Permohonan maaf itu adalah langkah panjang dan kami akan teruskan sehingga mendapat hak kami, dan permintaan maaf pastinya tidak cukup, tetapi ia akan menjadi kedudukan politik dan undang-undang yang menjadi asas kepada kebenaran,” kata Ketua Palestinian Return Center, Dr Tariq Hammoud.

 

Beliau berkata, Palestinian Return Center menerima pengiktirafan buat kali pertama dalam sejarahnya oleh kerajaan UK pada 2017, mengakui bahawa Deklarasi Balfour telah menjejaskan hak politik rakyat Palestin.

 

“Kerana ia harus melindungi mereka, dan dengan itu tekanan politik mesti digunakan melalui perpaduan dan kempen undang-undang, yang merupakan cara yang berkesan yang mana hasilnya adalah jelas.”

 

Beliau menegaskan bahawa sekiranya mendapat permohonan maaf, perjuangan rakyat Palestin menentang Deklarasi Balfour tidak akan terhenti sehingga tamat pendudukan Israel, sambil menambah bahawa pendudukan Israel dan penyokongnya sedang menghadapi rakyat yang tidak akan berhenti menuntut hak mereka.

 

“Mereka akan memperjuangkan hak dan melakukan segala yang mereka ada dan ia telah menjadi satu-satunya stigma dalam dunia moden. Mereka akan berdiri di hadapan sejarah sebagai entiti perkauman dan jenayah,” tegas Tariq Hammoud.

 

Matlamat strategik

 

Ketua Forum Palestin di Britain, Zaher Birawi menyeru rakyat Palestin di Britain untuk terus bekerja, sebagai mengingatkan Deklarasi Balfour bukan sahaja semasa ulang tahun janji yang dilaksanakan itu, tetapi dari masa ke masa begitu.

 

“Bahawa generasi ini tidak melupakan keburukan jenayah penjajah perkauman yang membawa kepada mencabut sebahagian besar rakyat Palestin dari rumah mereka dan ditimpakan kepada mereka serta generasi berikutnya akibat besarnya penderitaan berterusan sehingga hari ini.”

 

Beliau menambah, kerja itu mesti disepadukan di Britain serta di dunia Arab dan meningkatkan tekanan untuk memaksa Britain menarik balik janjinya seterusnya, mengakui jenayah itu, dan kemudian berusaha memulihkan hak kepada pemiliknya dengan memudahkan kembalinya pelarian, pampasan dan penubuhan negara mereka di bumi Palestin.

 

“Rakyat Palestin tidak akan melupakan haknya dan tidak akan berputus asa terhadap mereka, sebagaimana pepatah ‘yang tua akan mati dan yang muda akan dilupakan’ tidak akan pernah terlaksana,” tegas Birawi.

 

Buktinya adalah penyampaian amanat turun temurun, sehinggalah janji kemenangan dan hak ditunaikan.

 

“Rakyat Palestin akan terus menuntut dan bekerja untuk mendapatkan hak dan mempertanggungjawabkan penjenayah.”

 

Hak yang hilang di sebalik tuntutan dan rakyat Palestin mesti menjadikan ini sebagai perjuangan dan matlamat strategik Palestin dan Arab.

 

“Seterusnya kita semua perlu berjuang dengan sekuat tenaga bagi merealisasikan semua itu, dan saya terus terang mengatakan bahawa meminta maaf tanpa tindakan yang nyata adalah satu percubaan yang tidak serius.”

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia