Transgender: Hujah biologi paling lemah

“Kalau terdapat bukti biologi bahawa DNA atau struktur otak transgender berbeza, maka timbul persoalan adakah setiap transgender sanggup scan (mengimbas) otak mereka untuk buktikan bahawa DNA atau struktur otak mereka adalah selari dengan biologi transgender?” soalnya.

Tambahnya lagi, jika terbukti tidak selari, ia bermakna mereka terpaksa menerima hakikat bahawa mereka mengalami kesihatan mental.

“Saya rasa tiada transgender akan berani mengambil risiko yang tinggi ini.”

Beliau yang lebih dikenali sebagai Xifu Naser berkata demikian melalui penulisannya dalam Kolumnis Sinar.

Menurutnya lagi, antara hujah lain yang popular ialah Prinsip Mudarat yang didukung oleh ahli falsafah liberal John Stuart Mills.

“Prinsip ini berkata bahawa selagi sesuatu perbuatan itu tidak memudaratkan orang lain, maka perbuatan itu baik. Transgenderisme ialah isu peribadi dan tidak memudaratkan orang lain.”

Bagaimanapun, prinsip ini telah dikritik hebat kerana gagal melihat realiti kehidupan yang kompleks.

“Bagaimana mungkin transgenderisme tidak memudaratkan isteri yang tiba-tiba mendapat tahu bahawa suaminya sudah bertukar menjadi wanita?” soalnya lagi.

Xifu Naser seterusnya bertanya, bagaimana transgenderisme tidak memudaratkan masyarakat yang berpegang kepada ajaran agama yang mengharamkan transgenderisme?

Transgender dianggap pembuli agama dengan memaksa agamawan untuk menerima ‘ajaran agama’ yang baharu tentang identiti gender.

“Walaupun Trump ialah presiden (Amerika Syarikat) yang begitu open minded, namun beliau tetap nampak transgenderisme bukan sekadar isu peribadi. Ia memudaratkan ketenteraan sehingga Donald Trump sendiri tidak membenarkan transgender untuk berkhidmat sebagai askar Amerika!” jelasnya.

Beliau juga berkata bahawa dari sudut hukum fitrah kemanusiaan, jantina hanya ada dua iaitu lelaki atau wanita. Ini hukum asal mengikut syariah. Jantina ialah persoalan biologi sejak lahir.

“Namun Islam juga mengiktiraf bahawa ada masanya kemaluan bayi itu samar. Contohnya, khunsa ialah situasi apabila seorang bayi mempunyai dua kemaluan. Dalam kes ini, pakar biologi akan membuat keputusan mana satu kemaluan yang akan dikekalkan.”

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia