Tolak tuduhan liar terhadap IKRAM

“Sebagai organisasi yang berpegang dengan piawaian etika yang tinggi dalam nilai-nilai Islam, IKRAM menolak sebarang pelantikan pegawai awam secara tidak betul walaupun ia adalah untuk ahli IKRAM,” tegas Presiden IKRAM, Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad dalam satu kenyataan media pada Isnin.

 

Tambahnya, IKRAM mempromosi semangat patriotisme dalam kalangan ahli dan masyarakat, yang mana ahli-ahlinya yang berkhidmat untuk negara adalah kerana kelayakan mereka.

 

“Oleh itu, sekiranya ada ahli IKRAM diseru untuk berkhidmat kepada negara kita yang dikasihi, ia adalah berdasarkan kepada kelayakannya (merit) sendiri dan juga sebagai menyahut seruan patriotisme selaras dengan nilai-nilai kami.

 

“Kami percaya perkara yang sama berlaku kepada mana-mana ahli NGO yang berkongsi nilai yang sama di negara kita,” jelas beliau.

 

Seperti yang termaktub dalam konsep Negara Rahmah, menurut Dr Parid, kompetensi dan integriti dalam kepemimpinan dan kerajaan yang berdasarkan semak dan imbang yang berkesan adalah sebahagian daripada nilai-nilai teras yang IKRAM berpegang teguh dengannya.

 

Katanya, Pertubuhan IKRAM Malaysia komited dalam pembinaan negara dan akan terus memainkan peranannya.

 

“Dengan melakukan demikian, kami mempromosikan perkongsian dan muafakat yang kukuh antara pelbagai pemegang taruh, tanpa mengira kaum atau agama.

 

“Kami bersedia berkhidmat untuk negara dengan memberi sumbangan yang terbaik mengikut kadar kemampuan kami,” ujarnya.

 

Pendirian IKRAM ini ditegaskan ekoran tuduhan liar sebuah portal berita dalam talian bahawa mantan Menteri Pendidikan, YB Dr Maszlee Malik telah melantik seramai 26 Naib Canselor universiti awam dalam kalangan ahli IKRAM untuk menyebarkan fahaman Islam yang radikal.

 

Kenyataan penuh (BI): http://bit.ly/ikram-servethenation

Kenyataan penuh (Terjemahan BM): http://bit.ly/ikram-khidmatnegara

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia