Tokoh wartawan, Subky Latif kembali ke rahmatullah

“Dukacita ingin dimaklumkan ayahanda kami Subky Abdul Latif menghembuskan nafas terakhir. Segala salah dan silap mohon diampunkan. Doakan arwah ditempatkan bersama para Nabi, sahabat dan orang-orang soleh. Amin.”

 

Khabar pemergian Allahyarham tersebut dikongsikan dalam satu status Facebook rasminya hari ini, yang dimuat naik oleh anaknya, telah disahkan oleh anak sulungnya, Dang Fatiha Subky.

 

Dang Fatiha berkata, pada saat akhir hayat Allahyarham dikelilingi isteri, Naznah Taha dan lima orang anaknya.

 

“Allahyarham meninggal dunia akibat sakit myelodyplastic syndrome (MDS) pre-leukimia yang ada kaitan dengan darah,” katanya.

 

Jenazah telah disolatkan di Masjid Bilal bin Rabah selepas Zohor dan disemadikan Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Sakinah, Kuala Lumpur.

 

Menurut bekas Ketua Pengarang Akhbar Harakah, Ahmad Lutfi Othman, sumbangan beliau dalam alam kewartawanan dan perintis akhbar bebas terakam dengan tinta emas.

 

“Titipan ilmu dan perkongsian pengalamannya, yang membesarkan kami dalam dunia kewartawanan ini, didoakan agar menjadi amal jariah buatnya.”

 

Allahyarham Subky yang dilahirkan di Sitiawan, Perak pada 28 Julai 1940, berkahwin dengan Naznah Taha dan dikurniakan lima anak iaitu Dang Fatiha, Hang Muhammad Iftitah, Abdul Latif Rahbar, Muhammad Ramadhan Subky dan Ahmad Huzaifah.

 

Beliau telah memulakan kerjaya sebagai wartawan di Utusan Melayu dan Warta Negara di Pulau Pinang pada tahun 1963.

 

Selain itu, beliau merupakan bekas wartawan kanan Kumpulan Akhbar Utusan Melayu yang sangat disegani dan popular dengan penulisan rencana serta pojok.

 

Sebelum menyertai politik, beliau pernah menjadi Setiausaha Akhbar kepada bekas Perdana Menteri Malaysia kedua, Tun Abdul Razak Hussein.

3 Tahun PTI Tidak Dapat Dilangsungkan, Kini Tiba Masanya…

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Kulim

Masjid Al Muqarabbin, Taman Angsana, Kulim

Sungai Petani

Masjid Bandar Perdana, Bandar Perdana Sg Petani

Kubang Pasu / Alor Setar

Masjid An Nur IPG Kampus Darulaman, Jitra

Pekan

Masjid Sultan Ahmad Shah, Pekan

Pahang Barat

Surau RPSB Kg. Pagar, Penjom, Lipis

Pahang Barat

Surau Al Hidayah, Kg Melayu Sg Lui, Raub

Kota Samarahan

Masjid Al-Malik, Taman Uni Garden

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email kadri@ikram.my

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia