Tidak mustahil ‘pentadbiran Umar Abdul Aziz’ di Mesir – Presiden

“Realitinya, melalui sejarah kebangkitan rakyat di seluruh dunia, pemerintah diktator akan beransur-ansur berakhir.”

Tsunami revolusi tersebut secara automatik banyak meninggalkan kesan. Kuasa rakyat terbukti dapat meruntuhkan pemerintahan walaupun didukung oleh kuasa barat. Di mana-mana pun, mereka yang tidak mengikut rentak aspirasi rakyat pasti akan berasa gentar, takut kalau-kalau perkara sama akan berlaku di tempat masing-masing. Begitulah resahnya para politikus Amerika, Israel dan yang bersekutu dengannya, dan sekiranya diganti dengan pentadbiran yang baru, tidak semestinya ia akan menyokong dasar-dasar sedia ada.

“Kebangkitan rakyat adalah disebabkan mereka telah ditindas oleh rejim diktator untuk tempoh yang lama oleh Mubarak; dalam tiga dekad sebelumnya Presiden Sadat, Presdien Jamal Abd Nasir dan sejak Revolusi Tentera Mesir pada 1992,” ujar beliau lagi.

Beliau menegaskan bahawa Ikhwanul Muslimin adalah ‘partner’ dan bukannya ‘lead’ dalam isu kebangkitan rakyat ini sebagaimana memetik kenyataan Ketua Umum Ikhwanul Muslimin itu sendiri, Dr Ahmad Badi`, pada 6 Febuari lalu.

“Berkali-kali kami ulangi pendirian kami. Kami bukanlah pendesak agar kekuasaan diberikan kepada kami. Kami tidak berkepentingan untuk meraih sebarang jawatan (kerajaan baru), sebab itu kami tidak pernah mencadangkan sesiapa daripada kami untuk menggantikan Mubarak.”

Sehubungan hal tersebut, sedikit sebanyak kebangkitan rakyat Mesir memberi impak kepada negara kita kerana melalui kuasa rakyat, mekanisme untuk mewujudkan perubahan dapat direalisasikan. Oleh hal yang demikian, sewajarnyalah pihak kerajaan melayani karenah rakyat untuk mengelakkan terjadinya perkara serupa.

Namun menurut Dr Parid lagi, IKRAM mengambil pendekatan untuk mewujudkan perubahan melalui jalan damai yang bermaksud mengamalkan perbincangan di peringkat akar umbi. “Dan kita tidak nampak kemungkinan akan berlakunya (peristiwa) seperti di Dunia Arab itu (di sini),” katanya.

Dalam pada itu, pelbagai langkah akan disusun bagi memastikan pelajar-pelajar yang dihantar pulang diisi ruang waktu mereka dengan kegiatan-kegiatan yang berfaedah. IKRAM akan menjamin penerusan akademik dan memastikan kecemerlangan peribadi mereka seiringan.

“Insya-Allah, kita merancang usaha-usaha untuk mereka melanjutkan pengajian, sama ada di Mesir atau di Malaysia agar mereka dapat meneruskan pelajaran mereka sebaik mungkin,” tambah beliau mengakhiri perbualan.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia